Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Phil Hogan
  • 27.08.2020. 12:50

Phil Hogan podnio ostavku - prekršio mjere protiv koronavirusa

Bio je na večeri s 82 uzvanika, a dozvoljeno je šest. Nije se držao ni pravila o odlasku u samoizolaciju nakon što je u Irsku došao iz Bruxellesa.

Foto: Depositphotos/Ale_Mi
  • 162
  • 260
  • 0

Phil Hogan još je jedna žrtva koronavriusa, ili bolje rečeno, žrtva krive odluke. Naime, ovaj političar Europske unije, njezin povjerenik za trgovinu i bivši povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj, podnio je predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen ostavku zbog kršenja protupandemijskih mjera. 

"Sve je jasnije da je kontroverza u pogledu mog nedavnog posjeta Irskoj počela odvraćati pozornost s mog rada kao europskog povjerenika i diskreditirati moj rad u sljedećim ključnim mjesecima, posebice pregovorima o sporazumu o budućim odnosima s Velikom Britanijom", komentirao je u priopćenju o ostavci. 

Nije se držao pravila

A posjet u Irskoj, kojega je pod pritiskom der Leyen, morao opisati na četiri stranice, odvijao se od 31. srpnja do 21. kolovoza. Pred sam odlazak, 19. kolovoza, u Galwaju je prisustvovao večeri na kojoj je bilo više od 80 ljudi, što je daleko više od šest koliko dopuštaju tamošnja pravila. 

Osim toga, nije se držao pravila o odlasku u samoizolaciju nakon što je u tu zemlju došao iz Bruxellesa. Tada se pozvao na negativan test na Covid-19 smatrajući da je dovoljno da ne prekrši pravilo o karanteni. Mediji navode i kako je ga je dva dana nakon večere irska policija zaustavila jer je za volanom razgovarao na mobitel.

U priopćenju je priznao da nije trebao sudjelovati na večeri u povodu 50. obljetnice golf kluba irskog parlamenta na kojoj je bilo 82 uzvanika. "Duboko žalim što je moje putovanje u Irsku - zemlju koju sam s ponosom predstavljao kao javni službenik većinu svog odraslog života - izazvalo takvu zabrinutost, nelagodu i uznemirenost", napisao je Hogan. Kaže, trebao je biti rigorozniji u svom pridržavanju protupandemijskih smjernica. 

Odlazak u vrijeme nezgodno za EU 

"Životna čast mi je bila služiti kao europski povjerenik, prvo u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a zatim u trgovini. Vjerujem da je projekt Europske unije krunsko postignuće našeg zajedničkog kontinenta: snaga za mir i prosperitet kakvu svijet nikada nije vidio", riječi su ovog Irca, rođenog u Kilkennyju. 

Nezgodno je što njegov odlazak stiže u vrijeme posebno napetih trgovinskih odnosa EU-a sa SAD-om, Kinom, ali i Brexita. 

"I dalje sam uvjeren da je u vrijeme kada se globalno gospodarstvo suočava sa značajnim izazovima i turbulencijama, važnost EU kao globalnog lidera i dalje najvažnija. Kao povjereniku EU za trgovinu bio mi je prioritet ojačati njezinu globalnu vodeću ulogu u trgovini i ojačati sposobnost da se zaštiti od nepoštenih trgovačkih praksi. EU mora ostati u središtu multilateralnog sustava otvorene, poštene trgovine i trgovine temeljene na pravilima i nastaviti provoditi pozitivnu agendu reformi", poručio je. 

Predsjednica der Leyen je prihvatila i kratko komentirala njegovu odluku. "Vrlo sam mu zahvalan na njegovom neumornom radu povjerenika za trgovinu od početka ovog mandata i na prijašnjem uspješnom mandatu povjerenika zaduženog za poljoprivredu. Želim mu sve najbolje za budućnost."


Tagovi

Phil Hogan Povjerenik Ostavka Protupandemijske mjere Kršenje Irska


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]