Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavonske županije
  • 21.12.2022. 13:30
  • Virovitičko-podravska, Pitomača

Plenković: Od 2016. za poljoprivredu odobreno više od sedam, a isplaćeno šest milijardi kuna

Kontinuirano će se raditi na jačanju produktivnosti poljoprivredne proizvodnje, prehrambenoj sigurnosti i proizvodima dodane vrijednosti. Značajan naglasak je na poticanju digitalizacije, inovacija te zelene tranzicije, čulo se na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Foto: Goran Gazdek
  • 481
  • 93
  • 0

Izravna potpora za pet slavonskih županija kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem vrijedna je preko 20 milijardi kuna, a realizirana je kroz 34 tisuće projekata, rečeno je u utorak u Pitomači na 14. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je 67 razvojnih projekta vrijednih 12 milijardi kuna na temelju Razvojnog sporazuma usmjerenog ka ostanku ljudi u Slavoniji, pomoći ekonomskom razvoju, zapošljavanju i razvoju komunalne infrastrukture.  

"Uložili smo značajna sredstva u restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava i unapređenju života u ruralnim sredinama. Od 2016. do danas za poljoprivredu je odobreno više od sedam, a isplaćeno šest milijardi kuna. Za razvoj slatkovodnog ribarstva odobreno 36 projekta vrijednih 114 milijuna kuna“, rekao je Plenković.

O Ulaganjima u poljoprivredu i ribarstvo na području Slavonije, Baranje i Srijema i novim mogućnostima do 2027. godine govorila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

"U okviru Programa ruralnog razvoja na području cijele Hrvatske odobreno je 21,2 milijarde kuna. Korisnicima u slavonskim županijama za ulaganja je odobrena potpora u vrijednosti od 7,1 milijarde kuna, odnosno 34,4 posto od ukupno odobrenog iznosa. Isplaćeno je više od 5,8 milijardi kuna, odnosno 37,4  posto od ukupno odobrenog iznosa“, kazala je.

Strateški plan ZPP-a 

Na području Slavonije, Baranje i Srijema zastupljeno je slatkovodno ribarstvo te je u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo za projekte u pet slavonskih županija od 18. listopada 2016. do 30. studenoga 2022. ugovoreno 36 projekata ukupne vrijednosti 233 milijuna kuna. Za tih 36 projekata ugovoreno je 114,7 milijuna kuna potpore i isplaćeno 96,3 milijuna kuna.

Za državne potpore male vrijednosti na području slavonskih županija isplaćeno je 36,8 tisuća kuna, a za COVID-državne potpore ugovoreno je i isplaćeno je 1,2 milijuna kuna.

"Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike, nudi nove mogućnosti za ulaganja u poljoprivredni sektor. Dokument je usvojila Europska komisija te se njime osigurava gotovo 3,8 milijardi eura potpore u razdoblju 2023. - 2027. godine. Plan je usklađen sa Strategijom poljoprivrede do 2030., odnosno Nacionalnom razvojnom strategijom do 2030. godine. Od ukupnog iznosa, 1,87 milijardi eura se odnosi na izravna plaćanja, 1,85 milijardi eura za mjere ruralnog razvoja te 63,9 milijuna eura za sektorske intervencije u što spadaju sektori voća i povrća, pčelarstva te vina“, naglasila je.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Pitomači 

Predstavljene su mogućnosti apsorpcije sredstva iz novog financijskog okvira za ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske. "Ta sredstva su bitna jer smo kroz provedbeni mehanizam osigurali veću odgovornost i zadaće županijama, gradovima i općinama što će pridonijeti boljoj realizaciji onoga što želite za svoj kraj. Smatramo da nitko bolje od vas ne može procijeniti koji su to prioriteti za vaš razvoj. Mi možemo prepoznati osnovne konture, ali u formuliranju tih detalja projekata i u što i kako ulagati, možete pomoći vi koji ste najbliži i najodgovorniji prema svojim građanima", poručio je premijer Plenković okupljenim županima, gradonačelnicima, načelnicima i ostalim sudionicima sjenice.

Dodao je kako je cijeli rad na financijskoj omotnici bio koncipiran vodeći računa o novim mogućnostima kroz industrijsku tranziciju hrvatskih regija, ITU mehanizam, ulaganja u potpomognuta i brdsko-planinska područja, Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike, Program za ribarstvo i akvakulturu te Europski socijalni fond.

Potpore usmjerene na male i mlade poljoprivrednike 

Kroz nove mogućnosti koje su predstavljene u Strateškom planu Zajedničke poljoprivredne politike Ministarstvo poljoprivrede će s drugim sektorskim dionicima, zaključeno je na sjednici, kontinuirano raditi na jačanju produktivnosti poljoprivredne proizvodnje, prehrambenoj sigurnosti i proizvodima dodane vrijednosti, a značajan naglasak je na poticanju digitalizacije, inovacija te zelene tranzicije.

Potpore će posebno biti usmjerene na male i mlade poljoprivrednike s najvećim potencijalom rasta i razvoja proizvodnje kao i na poticanje udruživanja poljoprivrednika s ciljem jačanja njihova položaja na tržištu.

Nadalje, Europska komisija odobrila je 29. studenoga 2022. novi Program za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021.-2027. kojim je hrvatskom sektoru na raspolaganje stavljeno ukupno 2,6 milijardi kuna, od čega 1,8 milijardi kuna iz europskog proračuna i 783 milijuna kuna iz državnog proračuna. Financijska omotnica koja je i Hrvatskoj na raspolaganju kroz novi Europski fond za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu sedma je po veličini prema iznosu sredstava, od ukupno 26 država članica.

U perspektivi provedbe uspješne poljoprivredne politike Savjet podržava daljnje mjere ruralnog razvoja, kao i ulaganja u ribarstvo na tom području, restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava i unaprjeđenje uvjeta života u ruralnim područjima Slavonije, Baranje i Srijema.

Uručeni ugovori iz Programa ruralnog razvoja 

Na kraju sjednice premijer je uručio 36 novih ugovora iz Programa ruralnoga razvoja u iznosu od 13,8 milijuna kuna, koji će doprinijeti unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje, razvoju nepoljoprivrednih djelatnosti, podizanju kvalitete nasada i korištenju obnovljivih izvora energije.

Predstavljene su i brojke programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je uz premijera uručila 11 ugovora za pet mjera. Bespovratna sredstva su dobili Dario Basarić (Stočarstvo Agrograss), Mario Milić (Rasadnik Milić), Jozo Martinović (Bioagrar), Matej Krmpotić (OPG Matej Krmpotić), Zdravko Štrok (OPG Zdravko Štrok), Ivana Blagojević (OPG Ivana Blagojević), Danijel Božić (OPG Danijel Božić), Davor Krznarić (MD Promet), Mario Mareković (DAM), Josip Mađar (OPG Josip Mađar), Matija Kovačić (OPG Matija Kovačić).

Novac je najvećim dijelom namijenjen za izgradnje sunčanih elektrana, povećanje osnovnog stada i tovne junadi, ulaganja u povrćarstvo, restrukturiranje postojećih nasada jabuka, nabavku opreme i mehanizacije, razvoj pčelarske proizvodnje.

Sljedeća sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održat će se u gradu Otoku u Vukovarsko-srijemskoj županiji.


Tagovi

Savjet za Slavoniju Baranju i Srijem Andrej Plenković Marija vučković Poljoprivreda Ribarstvo Ulaganja


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]