Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Solari
  • 19.08.2022. 09:00

Plenković: Svi koji žele investirati u solarne panele, bit će oslobođeni PDV-a

Iz Vlade su poručili da pripremaju paket mjera za suzbijanje inflacije

Foto: Depositphotos/manfredxy
  • 2.194
  • 125
  • 0

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak da Vlada radi na paketu mjera za suzbijanje inflacije i cijena energenata, pri čemu je apostrofirao da će stopa PDV-a na solarne panele biti snižena na nula posto, a pomoći će se i društvima u vlasništvu lokalne samouprave i poduzetnicima, koji imaju problema s ugovorima o opskrbi plinom.

Na početku sjednice Vlade Plenković se između ostalog osvrnuo na opskrbu plinom za zimsku seznu, kazavši da se dinamika zapunjavanja kapaciteta Podzemnog skladišta Okoli ubrzava, a da je s današnjim danom ono zapunjeno 68 posto te da će do početka listopada njegova zapunjenost biti na 90 posto, što je u skladu s planom.

Najavio je i da Vlada planira uskoro smanjiti PDV na solarnu energiju.

Suzbijanje inflacije

 "Smatramo da dugoročno trebamo gledati kako da napravimo tranziciju te da se dugoročno osigura opskrba električnom energijom, a svi oni koji žele investirati u solarne panele, imat će to priliku raditi bez PDV-a, odnosno stopa PDV-a na solare iznosit će nula posto", izjavio je Plenković.

Električna energija od sunca - kako do solarne elektrane na OPG-u?

Po njegovim riječima, ministarstva financija, gospodarstva i održivog razvoja, rada i socijalne skrbi te potpredsjednik Vlade Oleg Butković rade na paketu mjera koji će se odnositi na suzbijanje inflacije i cijena energenata.

"Itekako smo svjesni poteškoća koje s obzirom na rast cijena energenata imaju pojedina društva u vlasništvu područne i lokalne samouprave i poduzetnici", rekao je dodavši da je različita je situacija s ugovorima, taj problem je na svojevrsnoj točkastoj razini, odnosno nije horizontalan, ali Vlada ima ideje kako riješiti dugoročno i održivo taj problem, i to će se predstaviti kroz nekoliko tjedana, kada se usuglase s dionicima koji u u tom procesu trebaju dati svoj doprinos. "Prije svega mislim na energetske kompanije", poručio je.

U vezi najnovijeg podatka o godišnjoj inflaciji u srpnju od rekordnih 12,3 posto, Plenković je kazao da će na tom tragu idućega tjedna Vlada održati tri sjednice Vlade - u ponedjeljak telefonsku sjednicu koja će biti posvećena cijenama naftnih derivata, u srijedu sjednicu koja će biti posvećena velikom paketu od više od 60 zakona, koji su vezani za pristupanje Hrvatske europodručju, te u četvrtak redovitu sjednicu. 


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Inflacija Solarni paneli PDV Premijer Andrej Plenković

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]