Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oživljavanje sela
  • 13.02.2019. 16:30

Po 63.000 kuna za kupovinu kuće na selu – razvijaju ruralnu sredinu

Vojvodina je odlučna u oživljavanju sela. Raspisan je, naime, natječaj za dodjelu bespovratnog novca bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća s okućnicom.

Foto: Depositphotos/dexns31
  • 2.045
  • 312
  • 0

Oživljavanje sela - tako bi se mogla nazvati mjera koju su poduzeli u susjednoj Srbiji. Naime, Pokrajinski Zavod za ravnopravnost polova raspisao je natječaj za dodjelu bespovratnog novca bračnim parovima s područja autonomne pokrajine Vojvodine, koji nemaju stambeni prostor u vlasništvu ili suvlasništvu za kupovinu seoskih kuća s okućnicom. Kako je precizirano tekstom natječaja, pod seoskim kućama smatraju se nekretnine koje se nalaze u selima izvan gradskih i općinskih središta i prigradskih naselja.

Za realizaciju natječaja iz budžeta AP Vojvodine izdvojeno je 30 milijuna dinara (gotovo 1,9 milijuna kuna), s tim da korisnici mogu konkurirati samo s jednom prijavom, a visina dodjeljenog novca ne može biti veća od milijun dinara (62.970 kuna). Cilj je prije svega poticanje razvoja ruralnih sredina, ali povećanje broja žena vlasnika nekretnina.

Pravo sudjelovanja imaju dvije skupine: supružnici čija bračna zajednica traje najmanje godinu dana, ali i vanbračni partneri s trajnijom zajednicom života, u skladu s tamošnjim Zakonom.

Naravno, postoje i uvjeti koje supružnici, odnosno vanbračni partneri moraju ispuniti. Jedan od uvjeta je da jedan od supružnika / vanbračnih partnera nije stariji od 40 godina života u trenutku podnošenja prijave. Naravno, prebivalište moraju imati na području Vojvodine. Podnositelji prijave ne mogu biti vlasnici ili suvlasnici bilo kakve nekretnine na teritoriji Republike Srbije i da istu nisu otuđili u prethodnih pet godina od dana objavljivanja natječaja. 

Također, barem jedan od supružnika, odnosno vanbračnih partnera mora biti u radnom odnosu. Ako je u radnom odnosu na određeno vrijeme, radni odnos mora trajati najmanje do isteka roka za podnošenje prijava. Podnositelji ne smiju biti u srodstvupotencijalnim prodavačem nekretnine. U trenutku podnošenja prijave ne smiju imati neizmirenih dospjelih obaveza po osnovi poreza i doprinosa u skladu s propisima Republike Srbije. 


Tagovi

Kuće na selu Natječaj Bračni parovi Vanbračne zajednice Selo Vojvodina Život na selu


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]