Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 30.000 tona
  • 19.04.2022. 14:00

Početkom maja prva isporuka mineralnog đubriva iz Turske?

Od ukupne količine mineralnog đubriva, Republici Srpskoj i Federaciji BiH će biti isporučeno po 14.000 tona, a Brčko Distriktu 2.000 tona

Foto: Depositphoto/s.telenkov
  • 331
  • 131
  • 0

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizirao je danas u Sarajevu sastanak u vezi sa isporukom ugovorenih 30.000 tona mineralnog đubriva iz Turske na tržište Bosne i Hercegovine. Sastanku su prisustvovali ministar poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede i ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin.

Kako je saopćeno, sačinjen je okvir kako bi se obezbijedio vanjskotrgovinski promet nedostajućih količina mineralnog đubriva. Košarac je ponovio usaglašeni stav da će od ukupne količine mineralnog đubriva, Republici Srpskoj i Federaciji BiH biti isporučeno po 14.000 tona, a Brčko Distriktu 2.000 tona.

Sastanak u Sarajevu (Foto: MVTEO BiH)

Pašalić je informisao ambasadora Girgina o uvoznicima iz Republike Srpske, koji su definisali količinu i cijenu mineralnog đubriva sa turskim proizvođačima. Istaknuto je da se uskoro očekuje prva uplata uvoznika iz tog bh. entiteta te da se prva isporuka očekuje početkom maja.

Gnojivo iz Turske po povoljnijim cijenama za bh. poljoprivrednike?

Predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva naglasili su da Federacija BiH ovaj proces privodi kraju, nakon čega je zaključeno da će se u realizaciju vanjskotrgovinskog prometa ući nakon izvršenja finansijskih transakcija.

Sagovornici su naglasili važnost nastavka provođenja redovnih agrotehničkih mjera u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i tretiranja zemljišta mineralnim đubrivom u ovom periodu, kako bi se izbjegle negativne posljedice kada su u pitanju prinosi svih poljoprivrednih kultura i njihov kvalitet, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.


Tagovi

Đubrivo Gnojivo Turska Staa Košarac Boris Pašalić Sadik Babur Girgin


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

49


Glasova: 21

Da 42,9%

Glasova: 21

Ne 42,9%

Glasova: 7

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 14,3%

Pregled ankete

Pregled ankete