Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vakcinacija lisica
  • 29.03.2021. 15:00

Počinje proljetna akcija oralne vakcinacije lisica

Jesenskom akcijom cilj je imunizirati lisice prije sezone parenja, a proljetnom se osigurava cijepljenje podmlatka.

Foto: Bigstock/ RobMcKay
  • 147
  • 71
  • 0

Kampanja oralne vakcinacije lisica na području Hrvatske započinje sutra, 30. ožujka i trajat će do 2. travnja 2021. godine, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

Kako navode, kreće se s aerodroma Brač i Osijek, a zatim se premješta na aerodrome Rijeka i Čakovec, čime se osigurava distribucija cjepiva u najkraćem mogućem roku i pokrivenost cjelokupnog teritorija RH. 

U Hrvatskoj se mamci polažu pomoću zrakoplova, a vakcinacija lisica provodi se na cijelom području Republike Hrvatske, izuzev jadranskih otoka te će tijekom svake kampanje biti položeno 1.332.925 vakcinalnih mamaca tj. 2.665.850 godišnje. 

Jesenskom akcijom cilj je imunizirati lisice prije sezone parenja, a proljetnom se osigurava cijepljenje podmlatka. Privučene mirisima, lisice pronalaze mamce, zagrizu ih i probiju kapsulu.

"Dolaskom sluznice usta u dodir s otopinom cjepiva započinje njegovo djelovanje na imuni sustav životinje te u razdoblju od 21 dan životinje razviju imunitet koji ih štiti od bjesnoće najmanje 12 mjeseci“, pojašnjavaju.

Mamci nisu opasni za kućne ljubimce 

Mamci nisu opasni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće. Stoga se psi i mačke koji dođu u dodir s njim ne smatraju cijepljenima protiv bjesnoće.
 
U slučaju da se zatekne u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini (npr. igralište, park), može se ukloniti u najbliži grm van dvorišta ili rub šume, samo ako se može izbjeći izravan dodir kože s mamcem.

Prilikom rukovanja obvezno je nošenje zaštitnih rukavica. Neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi, ali miris mamca može se prenijeti na kožu i smetati ljudima. 

Ako je vanjski omot mamca oštećen i tekućina (cjepivo) vidljiva, mamac više nije djelotvoran te se takav mamac, obavezno noseći zaštitne rukavice, može odložiti u nepropusnu vrećicu i odnijeti najbližem veterinaru kako bi se,pravilno uklonio. U slučaju dodirivanja omota, treba dobro oprati ruke vodom i sapunom, a ako je sadržaj (tekućina cjepiva) došao u dodir s kožom ili sluznicama potrebno se odmah obratiti liječniku. 

Posljednji slučaj bjesnoće u RH zabilježen 2014.

Cilj ovog programa financiranog europskim sredstvima, pojašnjavaju je iskorijeniti bolest na području RH i održati status zemlje slobodne od bjesnoće. 

"Pozivamo građane da u dane provođenja oralne vakcinacije i 30 dana nakon završetka cijepljenja pse i kućne ljubimce, prilikom kretanja javnim površinama i parkovima, drže pod nadzorom kako bi se spriječio njihov kontakt s cjepivom. Mamce koji se pronađu u prirodi ne smije se dirati niti micati“, poručuju iz Ministarstva. 

Ianče, posljednji slučaj bjesnoće u Hrvatskoj zabilježen je 2014. godine kada je ta virusna bolest bila potvrđena na području cijele zemlje s iznimkom jadranskih otoka. Provedba oralne vakcinacije lisica rezultirala je padom broja slučajeva u populaciji životinja.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Oralna vakcinacija lisica Mamci Cijepljenje pomlatka Mjere sigurnosti Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]