Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hibridni traktor
  • 11.03.2023. 18:00

Počinje serijska proizvodnja hibridnog traktora Auga M1

Inženjeri su razvili jedinstvena rješenja za probleme koje drugi poznati proizvođači poljoprivrednih strojeva do sada nisu uspjeli riješiti

Foto: Facebook/AUGA Tech
  • 3.250
  • 241
  • 0

Hibridni traktor AUGA M1 se počinje serijski proizvoditi za profesionalnu upotrebu i ove godine će početi raditi na farmama. U kompaniji Auga Group ovaj događaj nazivaju velikom prekretnicom.

Traktor ima hibridni pogon na bioplin i električnu energiju, a može raditi neprekidno do 12 sati. Razvijen je i sastavljen u Litvi. U usporedbi s konvencionalnim traktorom na dizel motor s istim performansama, jedan takav stroj može smanjiti emisiju ugljičnog dioksida do 100 tona godišnje. Do sada nije bilo rješenja za smanjenje zagađenja u ovom sektoru.

Poboljšanja u odnosu na prototip

Prototip je predstavljen 2021. godine. Obavljeno je niz tehnoloških ispitivanja koja su doprinijela razvoju modela. Grupa Auga dobila je ponude i od stranih proizvođača za proizvodnju prvih jedinica traktora. Za partnera su odabrali tvornicu mehanizacije Rokiskis, koja ima dugogodišnje iskustvo u sektoru proizvodnje poljoprivredne mehanizacije.

Auga M1 je prvi hibridni traktor na svijetu bez emisija CO2

Prva proizvodna serija sastoji se od tri traktora, svaki sa različitim komponentama. Serijska verzija hibridnog traktora uključuje glavne dijelove i komponente poznatih proizvođača, kao što su Ford Otto sistemski motor i Claas kabina. Tehnički su poboljšani u odnosu na prototip. I dizajn traktora je doživio promjene. Boja je antracit smeđa što je aluzija na najstariju vrstu ugljena i prirodnu boju plodnog zemljišta.

Antracit smeđi

Nova rješenja

Litvanski inženjeri razvili su jedinstvena rješenja za probleme koje drugi poznati proizvođači poljoprivrednih strojeva do sada nisu uspjeli riješiti: dugo vrijeme rada i brzo punjenje goriva. Problem je nerazvijenost infrastrukture punionica na bioplin što namjeravaju riješiti radom na sustavu zamjenjivih boca, iako detalji nisu otkriveni. Motor na bioplin pokreće samo jedan generator i to samo kada to opravdavaju potrošnja energije i napunjenost baterije.

Do sada je za razvoj prototipa i proizvodnju prve serije potrošeno više od 3 milijuna eura. Nakon praktičnih testova na terenu, Auga Grupa ima za cilj što prije, ove godine, započeti serijsku proizvodnju.


Tagovi

AUGA M1 Hibridni traktor Električni traktor Smanjenje zagađenja Serijska proizvodnja Traktor na bioplin


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P