Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izravna plaćanja
  • 02.03.2016. 11:30

Podnošenje zahtjeva za potpore od 7. ožujka!

Podnošenje jedinstvenog zahtjeva za potporu ove godine počinje 7. ožujka i traje do 16. svibnja 2016. godine.

Foto: nito/bigstockphoto.com
  • 8.159
  • 935
  • 0

Podnošenje jedinstvenog zahtjeva za potporu ove godine počinje 7. ožujka i traje do 16. svibnja 2016. godine, javlja Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Putem jedinstvenog zahtjeva moguće je zatražiti potporu za:

  1. izravna plaćanja iz Programa izravnih plaćanja;
  2. plaćanja u iznimno osjetljivim sektorima - mliječne krave, rasplodne krmače, djevičansko i ekstra djevičansko maslinovo ulje i duhan;
  3. IAKS mjere ruralnog razvoja:
  • Mjera 10 - Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene
  • Mjera 11 - Ekološki uzgoj
  • Mjera 13 - Plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima
  • Potpora za očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara poljoprivrednog bilja.

Pažljivo i točno popunjen jedinstveni zahtjev te dostavljen na vrijeme Agenciji za plaćanja preduvjet je za isplatu izravnih potpora i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2016.godinu!

Zelena plaćanja: višegodišnje oranične kulture su trajni nasadi

Plaćanja za prakse korisne za klimu i okoliš ostvaruju se na isti način kao 2015. godine. Kao novost utvrđene su višegodišnje oranične kulture koje se ne mogu koristiti za potrebe raznolikosti usjeva (lavanda, ružmarin, lovor, rabarbara, šparoga i artičoka). Te se kulture za potrebe zelenih plaćanja smatraju trajnim nasadima, a ne oranicom.

Podnošenje zahtjeva za Izravnu potporu 2016. počinje u ponedjeljak 7. ožujka 2016.

Osnovna plaćanja: nova prava?

Prava na plaćanja dodijeljena 2015. se aktiviraju ili koriste pomoću odgovarajućeg broja hektara koje obrađujete u 2016. godini. Nova prava (za nove površine koje obrađujete) možete dobiti na dva načina: prijenosom prava od drugog poljoprivrednika (sa zemljom ili bez zemlje) ili iz nacionalne rezerve prava (posebne kategorije korisnika). Prijenos prava je jednostavan postupak koji možete obaviti u nadležnom regionalnom uredu Agencije za plaćanja (bez dodatnih klauzula u ugovorima niti ovjere kod javnih bilježnika):

  1. korak: prijenos čestica u ARKOD-u;
  2. korak: prijenos prava u registru prava.

Kod prijenosa prava i čestice između bivšeg i sadašnjeg zakupca te između bivšeg zakupca i novog kupca zemljišta, nema gubitka vrijednosti prava (takav indirektan prijenos tretira se kao klasičan prijenos sa zemljom).

Svim aktivnim poljoprivrednicima prošle (referentne) godine dodijeljena su prava na plaćanja po principu jedan prihvatljivi hektar - jedno pravo na plaćanja pa od ove godine poljoprivrednici mogu ostvariti nova prava na plaćanja isključivo iz Nacionalne rezerve ili prijenosom prava od drugog poljoprivrednika.

Prijaviti prijenos prava na plaćanja do 1. svibnja

Prijenos prava na plaćanja - putem prodaje, darovanja, nasljeđivanja ili zakupa - poljoprivrednici moraju prijaviti regionalnom uredu Agencije za plaćanja do 1. svibnja ove godine.

Zabrana prenamjene trajnih travnjaka na posebnim područjima unutar NATURA područja

Prema Uredbi EU 1307/2013, poljoprivrednici ne smiju prenamijeniti okolišno-osjetljive (zaštićene) trajne travnjake i pašnjake koji se nalaze na utvrđenim područjima unutar Natura 2000 područja (tablica 7 Priloga 2 Pravilnika o provedbi izravne potpore).

Ukoliko imate namjeru prenamijeniti svoje trajne travnjake ili pašnjake molimo provjerite u ARKOD-u nalaze li se na tim posebnim područjima! Iako je prenamjena zabranjena, tijekom 2016. godine (do donošenja precizne karte staništa) moguće je, u iznimnim slučajevima, prenamijeniti takve trajne travnjake, ali samo uz prethodnu suglasnost Ministarstva zaštite prirode.

Nove kulture na Listi kultura

Unesene su nove kulture na listu kultura (ARKOD, Prilog 1 Pravilnika): mak, komorač kao ljekovito bilje i komorač kao povrće; kukuruz kokičar, kvinoa, amaranth (šćir), čija (chia), podlanak (lanik), šafranika, uljna rotkva (rauola), kivano (kao voće), čičoka, bijela rotkva (daikon), crna rotkva (povrtnica), feijoa, žižula (ćićindula, čičimak, cicindra), sibirska borovnica (haskap), kumkvat, grejp, ehinacea (rudbekija), anis, lovor, boražina (boreč), sikavica i žuti noćurak. Pasja ruža nije jednogodišnja, već višegodišnja kultura (voće).

Proizvodno vezane potpore

Lista kultura voća i povrća koje ostvaruju PVP u 2016. nije proširena. Kukuruz šećerac ne ostvaruje PVP za povrće, a dinje i lubenice su prihvatljive za PVP za voćne vrste.

Mladi poljoprivrednici

Broj hektara za koje se mogu ostvariti dodatna plaćanja iznosi 50 hektara uz prilagođenu metodu izračuna jediničnog iznosa (cca 80 EUR/ha) već za 2015. godinu.

Dodatne informacije o izravnoj potpori možete dobiti u Ministarstvu poljoprivrede: izravna.potpora@mps.hr

Kao i prijašnjih godina, jedinstveni zahtjev poljoprivrednici ispunjavaju elektronski kroz AGRONET, a podnose papirnato poštom ili osobno regionalnom uredu Agencije za plaćanja do 16. svibnja. Svima koji nisu u mogućnosti samostalno popuniti zahtjev u AGRONET-u pomoć mogu dobiti u:

Više informacija o Izravnoj potpori poljoprivrednicima za 2016. godinu, kao i Priručnike o izravnim i zelenim plaćanjima možete pronaći u prilogu ispod teksta i na stranicama agencije.

Foto: nito/bigstockphoto.com


Dokumenti


Tagovi

Izravna plaćanja Zahtjev APPRRR AGRONET


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

APPRRR

Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6002 700, e-mail: info@apprrr.hr web: http://www.apprrr.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]