Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja hrane
  • 09.06.2020. 16:30

Podrška domaćoj proizvodnji je sada prioritet

Pored potpore u okviru modela ruralnog razvoja, kao podsticaja prehrambenog sektora, nastavlja se rad na povezivanju domaćih proizvođača sa prerađivačima, u cilju unaprjeđenja domaće proizvodnje.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 90
  • 13
  • 0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Šemsudin Dedić prije par dana održao je u Sarajevu sastanak s direktorom firme Kolmix iz Velike Kladuše, Nedžadom Mezildžićem.

Ova firma, koja ima 28 zaposlenih predstavlja domaći brend, koji se od 1998. godine bavi proizvodnjom supa i začina. Zastupljena je na tržištu 10 europskih država. Od 1. augusta 2020. otvara novu savremenu fabriku, na oko 3.000 kvadratnih metara, koja zadovoljava sve uslove proizvodnje hrane u skladu sa europskim regulativama, stoji u saopćenju Vlade FBiH. 

Sve sirovine imaju domaće porijeklo

Ministar je čestitao direktoru firme na postignutim rezultatima, te naglasio da je od izuzetnog značaja to što sirovine koje ovo poduzeće koristi, imaju uglavnom bosansko porijeklo, kao i da pored otežanih uslova poslovanja, nastavljaju sa investiranjem.

Domaća proizvodnja od juče ima povlašteni status

"Podrška domaćoj proizvodnji jedan je od prioriteta Vlade Federacije BiH. Inicirali smo Odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupcima javnih nabavki, u procentu od 30 odsto radi suzbijanja posljedica pandemije koronavirusa na ekonomiju Bosne i Hercegovine i ona se primjenjuje od 1. juna", objasnio je ministar poljoprivrede.

Pored podrške u okviru modela ruralnog razvoja gdje resorno ministarstvo podstiče izgradnju, opremanje i nabavku opreme u sektoru prehrambene industrije, u narednom periodu nastaviti će se sa radom na što boljem povezivanju domaćih proizvođača s prerađivačima kako bi se otvorile veće mogućnosti zapošljavanja u poljoprivredi, a time i osigurala kvalitetna domaća sirovina za našu prehrambenu industriju. 


Tagovi

Ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić Nedžad Mezlić Domaći brend Bosansko porijeklo Domaće sirovine Proizvodnja hrane


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

45


Glasova: 19

Da 42,2%

Glasova: 20

Ne 44,4%

Glasova: 6

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 13,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...