Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan voda
  • 22.03.2022. 07:30

Podzemne vode: Učiniti nevidljivo vidljivim - ovogodišnja je tema Svjetskog dana voda

Zahvatamo više vode nego što se rezerve obnavljaju od kiše i snijega. Veliki problem je i zagađenje. Sve to dovodi do njenog iscrpljivanja

Foto: Depositphotos/linux1987
  • 98
  • 47
  • 0

Od 1993. godine obilježava se Svjetski dan voda koji se fokusira na važnost pitke vode i održivo upravljanje ovim značajnim resursom. Svake godine se 22. marta ovim obilježavanjem podiže svijest o 2,2 milijarde ljudi koji žive bez pristupa bezbjednoj vodi te preduzimaju mjere za rješavanje globalne krize zbog njenog nedostatka. 

Osnovni fokus toga dana je podrška postizanju cilja održivog razvoja, pod motom "Voda i kanalizacija za sve do 2030. godine".

Važnost podzemne vode

"Podzemne vode: Učiniti nevidljivo vidljivim" ovogodišnja je tema toga dana. 

One se nalaze pod zemljom, u geološkim formacijama od stijena, pijeska i šljunka koje zadržavaju značajne količine vode. Ovakvi rezervoari napajaju izvore, rijeke, jezera i močvare i prodiru u okeane. Obnavljaju se kišom i snježnim padavinama koje se infiltriraju u tlo, a na površinu se mogu izvući pomoću pumpi i bunara.

Život u velikom dijelu svijeta zavisi od njenih rezervi, jer opskrbljuju veliki dio one koju koristimo za piće, kanalizaciju, proizvodnju hrane i industrijske procese. Od ključne je važnosti za zdravo funkcionisanje ekosistema, kao što su močvare i rijeke.

Od ključne je važnosti za zdravo funkcionisanje ekosistema (Foto: R.Vojnović)

Ovim sistemima prijeti prekomjerna eksploatacija, jer zahvatamo više vode nego što se rezerve obnavljaju od kiše i snijega. Veliki problem je i zagađenje. Sve to dovodi do iscrpljivanja ovog resursa i troškova prerade, a nekada ni to nije moguće.

Treba napomenuti da je poljoprivreda najveći potrošač svjetskih resursa slatke vode, kako stoji na stranicama UN-a, čini se da će tako i ostati do sredine ovog stoljeća. 

Historijat Svjetskog dana voda

Ideja o danu vode potiče iz 1992. godine od Konferencije Ujedinjenih nacija o životnoj sredini i razvoju u Rio de Janeiru. Tada je Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju kojom je 22. mart proglašen Svjetskim danom voda.

Kasnije su proglašene i druge proslave i događaji kao što su Međunarodna godina saradnje u sferi voda 2013. i Međunarodna decenija akcije o vodama za održivi razvoj, 2018.-2028. Ovim se aktivnostima naglašava da su mjere za vodu i kanalizaciju ključne za smanjenje siromaštva, ekonomski rast i održivost životne sredine.

Više pogledajte u videu: 

 


Tagovi

Svjetski dan voda Voda Podzemna voda Rezerve vode Održive vode


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.