Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Unsko-sanski kanton
  • 07.06.2017. 10:30

Polimac: Ne možemo utjecati na cijenu maline

Ministar poljoprivrede kaže da niti Vlada niti Ministarstvo poljoprivrede nema ingerenciju da upravlja odnosom između otkupljivača i proizvođača. Može dati tek sugestije.

  • 5.686
  • 382
  • 0

"Stanje u poljoprivrednoj proizvodnji" bila je tema konferencije za medije Vlade Unsko - sanskog kantona kada je premijer Husein Rošić najavio izradu Smjernica razvoja poljoprivrede 2016.-2020. koji je u prednacrtnoj formi, a trebao bi odgovoriti na sva aktualna pitanja. Obavijestio je prisutne kako su isplaćeni poticaji za mlijeko pravnim subjektima u iznosu 748.000 KM podsjetivši kako je godišnja proizvodnja 18 miliona litara mlijeka.

Prisjetio se i prošle godine kada su imali povećane prihode jagodičastog voća te veću proizvodnju kornišon krastavaca koji nisu pronašli svoje mjesto na tržištu i morali su biti uništeni.

"Prošle godine nismo mogli puno toga učiniti, a da nas to isto ne bi dočekalo i ove godine, planiramo rebalans proračuna, neprejudicirajući kakav će prinos biti ove godine. Želimo obezbijediti sredstva kako bismo poljoprivrednim proizvođačima mogli isplatiti poticaje", najavio je premijer Rošić.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva osvrnuo se na najavu o vrlo niskoj otkupnoj cijeni maline.

"Tek sam iz medija saznao da se govori o otkupnoj cijeni maline za 1 KM, no mi u Ministarstvu još uvijek nismo obaviješteni o tome. U narednom ćemo periodu organizirati sastanak s otkupljivačima i predstavnicima poljoprivrednih proizvođača da vidimo kakvo je stanje na našem teritoriju. Prvo ćemo utvrditi činjenice koje se odnose na naš Kanton. I iz tog se razloga pripremamo na rebalans proračuna. Plan je sufinancirati otkup kako bi se što više pomoglo poljoprivrednicima. No, niti Vlada niti Ministarstvo poljoprivrede nema ingerenciju da upravlja odnosom između otkupljivača i proizvođača. Možemo pomoći sugestijama, što za njih nije obvezujuće. To je ugovorni odnos između dviju strana i uvjeta tržišta koje sami između sebe definiraju", zaključio je Polimac.

U prilogu pogledajte video konferencije za medije.


Tagovi

Husein Rošić Dragan Polimac Unsko-sanski kanton Cijena maline


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

19

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 63,2%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 26,3%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,3%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,3%

Pregled ankete

Pregled ankete