Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekat Grow
  • 26.01.2021. 07:30

Poljoprivreda i umetnost: Obasjao polje praziluka LED lampama

Holandski umetnik Dan Rusegarde eksperimentiše sa veštačkim svetlom u poljoprivredi jer smanjuju upotrebu pesticida?

Foto: Depositphotos/fPantherMediaSeller (ilustracija)
  • 138
  • 23
  • 0

Sve što raste u prirodi je samo po sebi umetnost, složiće se svako ko je ikada video rosu na listu pšenice obasjanu prolećnim suncem. 

Slično je sa svakom biljkom, ma i golom crnom brazdom ili zlatnim strnjištem. 

Novu dimenziju lepote onome čega svakodnevno možda nismo niti svesni dao je holandski umetnik Dan Rusegarde koji je crvenom, plavom i ultraljubičastom LED rasvetom obasjao ni manje ni više nego polje praziluka na maloj farmi u blizini grada Lelistada. 

Deo je to njegovog najnovijeg projekta naziva "Grow" kojim je hteo da da homage poljoprivrednicima i podstakne ih na eksperimentisanje sa veštačkim svetlom u poljoprivredi na otvorenom, piše Reuters

Ovaj umetnik na neki način inspiriran i slikarima iz XVI i XVII veka koji su bili opsednuti holandskim nebom, oblacima i svetlošću.

"Osećam se kao deo tradicije onih koji su slikali na platnu", kaže dodajući da je njegovo platno 20.000 m2 polja praziluka.

Ova vrsta specijalizovane rasvete sve se više koristi u vertikalnom uzgoju bilja, na zatvorenom, ali Rusegarde u njemu vidi potencijal i za uzgoj na otvorenom. 

Smanjuje upotrebu pesticida?

LED napajan solarnim baterijama, uglavnom povećavaju svetlost koju biljke dobijaju danju. Ali, ovim se projektom želi ispitati da li bi kratkotrajno izlaganje nekim talasnim dužinama ultraljubičastog moglo smanjiti potrebu za pesticidima.

Profesor doktor Džejson Vargent, glavni naučni saradnik u ovom projektu i stručnjak za biljnu fotobiologiju kaže kako je "Grow" podržan naučnim istraživanjima koja pokazuju da specifična svetlost poput ove može poboljšati rast i smanjiti upotrebu pesticida do 50 odsto. 

Ova farma, odnosno izložba, trebalo je da bude otvorena za posetioce, ali sa obzirom na pandemiju COVID-19, njoj se može pristupiti tek na internet stranici projekta. Ali, umetnikov cilj je "održati" je u 40 različitih zemalja sveta gde bi svaka instalacija prikazivala lokalnu, odnosno nacionalnu biljnu kulturu. 

Kako izgleda polje praziluka osvetljeno LED svetlima, pogledajte u videu: 


Tagovi

Daan Roosegaarde Projekat Grow Polje praziluka LED svetlost Pesticidi


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃