Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pokretač ekonomije
  • 12.08.2015. 08:30

Poljoprivreda izvlači Italiju iz recesije?

Poljoprivreda u Italiji pokreće gospodarstvo u recesiji. Mladi se sve više okreću toj gospodarskoj grani, a kvalitetan zaštićeni proizvod nalazi svoj put izvan zemlje!

  • 83
  • 4
  • 0

Vijest nije nova, ali ju je nedavno potvrdio i Nacionalni institut za statistiku Istat. Dovoljno je reći da je samo u 2013. postignut rast od 0.6%, što je u svjetlu krize veliki uspjeh. Rezultat je to ishoda novih poduzetničkih aktivnosti povezanih sa životom u polju, direktnom prodajom na edukacijskim farmama, poljoprivrednim vrtićima i eksplozijom prodaje u lokalnim talijanskim trgovinama.

Poljoprivreda je pokretač talijanske ekonomije

Poljoprivreda u Italiji preuzima sve veći značaj.

"Od 2008. i kroz cijelu ekonomsku krizu, poljoprivreda je iznjedrila mnogo pozitivnih rezultata, posebno što se tiče povećanja broja stručnjaka agronoma i zapošljavanja u toj grani". Franco Verrascina, Predsjednik organizacije Copagri, talijanske konfederacije poljoprivrednih proizvođača, dodao je kako su najviše napredovali u sektoru proizvodnje sira, geografski i izvorno zaštićenih proizvoda te voćarstvu.

Spriječiti pad domaće potražnje

Povećani broj studenata agronomije i neupitan skok izvoza domaćeg proizvoda.

No, domaća potražnja ipak stagnira, a ponegdje se pokazuje i smanjenje potražnje što se tiče osnovnih dobara, s konstantnim padovima u potrošnji. "Sedam od 10 obitelji, posebno u južnoj Italiji, kupuje manje gledano kvalitativno i kvantitativno", dodaje Verrascina. No, u pogledu GDP-a, poljoprivreda je jedini sektor koji trenutno raste, dok su drugi i dalje pogođeni recesijom. Stvari nisu tako jednostavne na području zapošljavanja jer dolazi do mnogih padova i uspona.

"Čak i ako je poljoprivreda pokretač talijanskog gospodarstva, ne smijemo se povoditi za uspjesima iz prošlosti i zaboraviti na budućnost. Moramo podržati poljoprivredu prigodnim mjerama i politikom", rekao je predsjednik Copagrija. "Posebno, postoji potreba za nacionalnom legislativom kako bi se spriječio pad domaće potražnje i poduprla potrošačka moć obitelji, kao i srezao fiskalni pritisak za obnovu potrošnje".

Cijenjeni izvan zemlje

Potrebno je zaštititi brand Made in Italy i stabilizirati domaću potražnju.

Jedno od važnih pitanja je zaštita branda Made in Italy. "Ovi proizvodi su neizmjerno popularni u inozemstvu", kaže Verrascina, naglašavaući njihov ogromni udio od 33.4 milijardi eura u ukupnoj zaradi koja je prošle godine bila rekordna, u usporedbi s minornom domaćom potražnjom. "Izvoz je svakako značajan aspekt u uspjehu talijanske poljoprivrede, talijanski proizvođači osiguravaju sigurnost i kvalitetu i cijenjeni su izvan svoje zemlje, posebno u Indiji, čije se prehrambene navike uvelike mijenjaju."

Ono što posebno podupire status poljoprivrede u talijanskom gospodarstvu je činjenica da se povećava broj studenata agronomije. "Svjedočimo kulturnoj revoluciji", zaključuje Verrascina. "Mladi su privučeni dinamičnim, multikulturalnim aktivnostima, kao što su edukacijske farme, više nego sigurnim poslovima u bankama."


Tagovi

Poljoprivreda Italija Ekonomija Italije Copagri Talijanska konfederacija poljoprivrednih proizvođača


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."