Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PZ Rit
  • 19.09.2022. 12:00
  • Osječko-baranjska, Lug

Poljoprivredna zadruga Rit pokrenula novu inicijativu, žele okupiti proizvođače žitarica

Voljeli bi ih okupiti u proizvođačku organizaciju kako bi zajednički rješavali probleme, kaže nam Maja Berger, upraviteljica PZ Rit.

Foto: Ivana Barišić
  • 214
  • 33
  • 0

Poljoprivredna zadruga Rit pokrenula je inicijativu za okupljanje proizvođača žitarica u zajedničku organizaciju. 

"Voljeli bi ih okupiti u proizvođačku organizaciju kako bi zajednički rješavali probleme. Kao grupa bismo lakše i jednostavnije formirali i cijene. Pokušavam pojedinačno stupiti u kontakt s njima, razgovarati i informirati ih o svemu", kaže Maja Berger, upraviteljica PZ Rit iz baranjskog Luga. 

Veliki je plus, navodi, što imaju formiran pravni oblik pa unutar zadruge mogu oformiti više proizvođačkih udruga. "Pozivam stoga proizvođače žitarica, ali i voća, povrća kao i mljevene paprike, s obzirom da smo u Lugu koji je poznat po njoj. Za proizvođačku organizacije je potrebno minimalno sedam zainteresiranih u bilo kojem sektoru. Unutar njih ne moraju biti samo proizvođači, nego i oni koji mogu na nekom drugom planu doprinjeti povećanju proizvodnje", ističe Berger koja dodaje kako je uočila kako interes postoji.

U razgovoru su detektirali i probleme koje bi uklopili u poslovne planove. Navodi kako bi jedan od njih bio bušenje bunara kao i navodnjavanje za proizvođače. Berger govori kako Poljoprivredna zadruga postoji od 1999. godine, okuplja 27 zadruga s područja Baranje, većinom je riječ o ratarima i stočarima, ali ima i povrtlara. Kaže kako imaju vlastitu sušaru, raspolažu s klijalištima, skladištem za žitarice.

"Trenutno smo u procesu promjena, ali nam je u planu povećanje skladišnih kapacitet", govori upraviteljica koja je u razgovorima sa zadrugarima detektirala i najveći problem.

Kako je na području Baranje puno divljači jer je istovremeno i lovno područje, proizvođačima probleme na poljima stvaraju divlje svinje, jeleni, a u Hrvatskoj nijedno osiguranje ne pokriva štete od njih.

"To bi bio jedan od gorućih ratarskih problema čije bismo pitanje pokrenuli i rješavali", poručuje Maja Berger. 


Tagovi

Maja Berger PZ Rit Ratari Proizvođačka organizacija Inicijativa


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]