Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 07.01.2021. 10:30

Poljoprivredne potpore i visoki dužnosnici - ima li sukoba interesa?

RTL-ova Potraga tematizira potencijalne sukobe interesa dužnosnika temeljem suvlasništva u tvrtki Agroproteinka ministra Gordana Grlić Radmana, OPG-a oca ravnatelja APPRRR-a i supruga ministrice Vučković

Foto: RTL/PrintScr
  • 967
  • 374
  • 0

Potencijalne sukobe interesa pojedinih dužnosnika zbog suvlasništva u tvrtkama agro predznaka, OPG-ova u široj i užoj obitelji i primanja potpora, problematizirala je jučerašnja Potraga RTL-a.

Kako su objavili u prilogu autorice Silvane Menđušić, krajem prosinca Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju poslala je na adrese 51 poljoprivrednika ugovore o financiranju projekata iz programa ruralnog razvoja. Međutim, od navedenih 60 milijuna kuna, gotovo deset otići će tvrtki Agroproteinka u kojoj petinu vlasništva drži aktualni ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Nije, navode, problematično što tvrtka koja se bavi zbrinjavanjem životinjskih nusproizvoda, posluje uredno, zapošljava radnike i nema poreznog duga - dobiva potpore, no zanimljivo je što je jedan od njezinih vlasnika ministar.

Obiteljski OPG-ovi?

Iz njegova ministarstva, a i on sam pred kamerama, ustvrdio je da je prije imenovanja upravljanje povjerio drugoj fizičkoj osobi, a da je sve prijavljeno u imovinskoj kartici.  

Problem u tome ne vidi ni novi ravnatelj APPRRR-a Antun Vujić jer se tvrtka javila na natječaj, ispunila uvjete i prošla kriterije. Međutim, Potraga otvara i pitanje OPG-a 77-godišnjeg oca novog ravnatelja koji ima  gospodarstvo koje je u pet godina primilo subvencije u vrijednosti 700.000 kuna. 

"Moj otac nije nikad dobio ni lipu više za kilu duhana nego netko drugi, niti ranije nego netko drugi. Što bi on trebao ne baviti se više poljoprivredom ili ja ne raditi ovdje? Onda bi bili ugroženi obojica", odgovorio im je protupitanjem Vujić.

Nije ostvaren dohodak 

Da je osnivanje OPG-ova onima koji obnašaju odgovorne dužnosti problematično, smatra ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Međutim, ne i njihovo postojanje prije. 

No, emisija donosi informaciju da je i njezin suprug donedavno imao OPG. Da je tako, potvrdila je i sama, navodeći da ga je otvorio 2016. prije preseljenja u Zagreb, ali poljoprivredno gospodarstvo nikada nije radilo, ostvarivalo promet, niti je primilo kunu poticaja. 

Da proces zatvaranja nije završen, otkrio je lani obavljen popis poljoprivrede. 

"U imovinskoj kartici ne postoji kolona kojom se prijavljuje OPG, postoji slična koja traži prijavu poslovnih udjela u trgovačkim društvima. Da je bilo ikakvog dohotka, to bih prijavila", uzvratila je Vučković na novinarsko pitanje.

Podsjećamo, na mjesto ministrice imenovana je 2019. nakon smjene Tomislava Tolušića, a prethodno je u istom ministarstvu obnašala dužnost državne tajnice. U imovinsku karticu, pak, unijela je da je suvlasnica voćnjaka od 0,30 hektara u Opuzenu, kojeg je naslijedila.


Izvori

RTL televizija


Tagovi

Marija Vučković Ministrica poljoprivrede Potpore OPG Gordan Grlić Radman Antun Vujić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]