Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola poticaja
  • 13.03.2023. 12:00

Poljoprivredni inspektori kreću na teren - kome će prvo pokucati?

Korisnici kod kojih se utvrde veće nepravilnosti, neće moći ostvariti poticaje u naredne dvije godine

Foto: Depositphotos/Corepics
  • 24.094
  • 1.274
  • 0

Ove sedmice počinju pojačane kontrole poticaja za poljoprivrednu proizvodnju u Republici Srpskoj i odnose se na kontrolu muznih grla i mehanizacije dobijene u periodu od 2020. do 2022. godine. Korisnicima kod kojih se utvrde nepravilnosti, bit će naloženo vraćanje poticajnih sredstava te izrečena novčana kazna.

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Agencija za agrarna plaćanja RS će, korisnike kod kojih se utvrde veće nepravilnosti, staviti u pasivan status, čime su onemogućeni u naredne dvije godine da ostvaruju pravo na novčane poticaje", rečeno je u resornom ministarstvu, piše Srna.

Lani kontrolirane 922 mjere

Kako je objavio Inspektorat RS, kontrola korištenja sredstava poticaja predmet je redovnih godišnjih kontrola. Lani su poljoprivredni inspektori izvršili su 353 provjere u okviru kojih su kontrolirane 922 poticajne mjere, namijenjene za različite svrhe, kao što su višegodišnji zasadi, poljoprivredna mehanizacija, investicije u skladištenje i preradu poljoprivrednih proizvoda, premije za mlijeko, premije za sistem uzgoja krava-tele, investicije u stočarskoj proizvodnji i drugo, u ukupnom iznosu od 8.842.005,33 KM.

"Od ukupnog broja izvršenih kontrola 287 je bilo uredno, dok je 66 bilo neuredno. Zbog utvrđenih nepravilnosti izdato je 57 prekršajnih naloga u ukupnoj vrijednosti od 66.000 KM, te je naložen povrat sredstava poticaja u ukupnom iznosu od 129.167,79 KM", navode iz Inspektorata.

Sredstva nenamjenski korištena

Utvrđeno je da dodijeljena sredstva nisu namjenski utrošena, te su ostvarena na osnovu netačno navedenih podataka. Nepravilnosti su utvrđene u oblastima premija za proizvedeno i prodato povrće, premija za priplodne krmače, podrške samozapošljavanju diplomiranih inženjera poljoprivrede, podrške kapitalnim investicijama u lovstvu, podrške voćarskoj proizvodnji i podrške poslovnim aktivnostima udruženja žena.

"Obzirom da je proteklih dana stupio na snagu novi Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih poticaja za razvoj poljoprivrede i sela, te da ovogodišnji budžet iznosi 180 miliona KM, poljoprivredna inspekcija će u intenzivnim kontrolama na terenu preduzeti sve mjere u cilju sprečavanja zloupotreba", najavljuju.

U 2021. godine izvršeno je 476 kontrola korištenja sredstava poticaja, u okviru kojih je kontrolirano 1.560 mjera. Ukupan iznos sredstava je 13.498.839,51 KM. Devet kontrola je bilo neuredno, te je rješenjima inspektora naložen povrat sredstava poticaja u iznosu od 87,148.76 KM.


Tagovi

Kontrola poticaja Poljoprivredni inspektori Prekršajni nalozi Farmeri Poljoprivreda Inspektorat RS


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]