Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni klaster
  • 17.01.2022. 13:30

Poljoprivredni klaster Una-Sana okuplja više od 500 proizvođača

Kako klaster pomaže poljoprivrednicima? Šta su do sada uradili?

Foto: Siniša Slijepac
  • 327
  • 169
  • 0

Poljoprivredni klaster Una-Sana sa sjedištem u Oštroj Luci djeluje na teritoriji prijedorske regije koja obuhvata grad Prijedor i opštine Kozarska Dubica, Kostajnica, Novi Grad, Oštra Luka i Krupa na Uni. Nastao je iz potrebe međusobnog povezivanja proizvođača i njihovo uvezivanje u proizvođačke organizacije, kao što su udruženja i zadruge, i zajedničkog nastupa na tržištu.

Klaster je osnovan polovinom 2019. godine na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u sklopu projekta "Razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima" RCDP koji je finansiran od strane međunarodne fondacije za razvoj poljoprivrede IFAD.

Zašto je važno povezivanje poljoprivrednih proizvođača?

Savremena kretanja u poljoprivredi i na tržištu prehrambenih proizvoda zahtijevaju od naših poljoprivrednih proizvođača da se povezuju, posebno kada se radi o malim proizvođačima. Kroz klastere oni objedinjuju svoju ponudu, ali i nabavljauju repromaterijal po povoljnijim cijenama, organizuju edukacije, sajamske manifestacije i druge aktivnosti.

Prema riječima menadžera poljoprivrednog klastera, Siniše Slijepca zamišljeno je da klaster funkcioniše kao regionalna razvojna agencija iz oblasti poljoprivrede i bude podrška razvoju proizvodnje i prerade u ruralnim sredinama.

Naš cilj je da osiguramo zajedničko predstavljanje proizvoda, učešće u sajamski manifestacijama, realizacije projekata (nabavka opreme, repromaterijala, analize proizvoda), edukacije i druge aktivnosti”, rekao je Slijepac.

Članovi su zadruge i udruženja s teritorije prijedorske regije, a okupljaju više od 500 individualnih proizvođača. Aktivno rade na pronalaženju rješenja za povećanje prerade na poljoprivrednim gazdinstvima.

U stalnom smo kontaktu s resornim Ministarstvom i ministrom Borisom Pašalićem. Zajedničkim snagama pokušavamo da stvorimo pozitivan ambijent za poljoprivredne proizvođače da ostvare benefite od svog rada i kako bi umanjili negativan trend odliva ruralnog stanovništva", dodao je Slijepac.

Klaster okuplja preko 500 poljoprivrednih proizvođača 

U sklopu podrške preradi domaćih proizvoda na gazdinstvima realizovali su projekat "Hemijskom analizom do bezbijednih i tržišno prihvatljivih proizvoda". Tokom projekta, proizvođačima su obezbijedili hemijske analize za 31 proizvod, a cilj je bio da im se omogući nesmetan plasman proizvoda na tržište.

Pokrenuli virtuelnu pijacu

Prema njegovim riječima, osim pomoći koju su pružili poljoprivrednicima, jedna od najznačajnijih aktivnosti Klastera je i osnivanje internet platforme "Plodovi sela".

"Platforma Plodovi sela je jedan vid virtuelne pijace na kojoj proizvođači imaju mogućnost da besplatno reklamiraju svoje proizvode, a potrošači mogu direktno da kontaktiraju proizvođače radi kupovine."

"Hrani se zdravo, kupuj domaće!

Pojedinačne aktivnosti na kojima su radili u periodu od osnivanja su nabavka opreme i repromaterijala za zadruge i njihove kooperante s naglaskom na poljoprivredne proizvođače s malim obimom proizvodnje koji po Evropskim standardima spadaju u kategoriju siromašnog stanovništva.

Mnogo aktivnosti

U Klasteru se mogu pohvaliti izuzetno dobrom saradnjom s resornim ministarstvom i njegovim institucijama, ali i s lokalnim zajednicama na čijem području djeluju. Svi akteri su prepoznali zajedničke probleme i u svakom momentu su spremni da odgovore na sve izazove kada je potrebna pomoć poljoprivrednim proizvođačima.

Zajednički  pronalaze nova tržišta

Kako navodi Slijepac, u saradnji s ostalih šest klastera i resornim ministarstvom organizovali su dva sajma tokom 2021. u Banjoj Luci na kojima je učestvovalo više od 60 proizvođača koji se bave preradom voća, povrća i mlijeka.

Ove sajamske manifestacije je posjetio veliki broj građana i imao je regionalni karakter. U razgovoru s prisutnima učesnicima i posjetiteljima dobili smo pohvale za organizaciju i promociju domaćih proizvoda."

U Klasteru Una-Sana se nadaju da će realizovati još mnogo aktivnosti pod sloganom: "Hrani se zdravo, kupuj domaće!"


Fotoprilog


Tagovi

Poljoprivredni klaster Prijedorska regija Una-Sana Plodovi sela


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]