Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skup u Bijeljini
  • 09.08.2022. 12:00

Poljoprivrednici će tražiti proglašenje stanja elementarne nepogode u BiH!

Najavljen je sastanak predsjednika poljoprivrednih udruženja odakle će biti poslani konkretni zahtjevi prema državnoj vladi

Foto: Maja Celing Celić
  • 444
  • 205
  • 0

Predstavnici desetak poljoprivrednih udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine sastat će se u četvrtak, 11. avgusta, u Bijeljini gdje će razgovarati o stanju agrara, posljedicama suše te indiferentnom odnosu države prema proizvođačima. Većina usjeva je, kako ocjenjuju, u katastrofalnom stanju, a konkretne informacije će iznijeti upravo na ovom skupu odakle će uputiti i zahtjeve prema državnom nivou. 

Domaćin sastanka je Udruženje poljoprivrednika Semberije i Majevice, a prisustvovat će mu i predsjednici Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo, Udruženja mljekara RS Vladimir Usorac, Udruženja svnjara RS Mišo Maljičić, te predstavnici udruženja iz Brčko distrikta, povrtlara i drugih. 

"Tražit ćemo da se proglasi elementarna nepogoda, suša, pošto je kukuruz trenutno najviše pogođen i oštećen", potvrdio je za Agroklub, Savo Bakajlić, domaćin skupa. 

Suša sve pomela

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac, treba naći način kako da pomogne poljoprivrednicima u Bosni i Hercegovini, smatra Bićo, navodeći da suša "mete sve".

"Stanje je nimalo obećavajuće, što se tiče silažnog kukuruza i ostalog je katastrofa, voće je isto dosta stradalo uslijed ovih vrućina. Država mora pronaći način da se prevaziđu ovi problemi", poručuje predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, dodavši da taj nivo do sada ništa nije uradio za njih.

Poljoprivrednici grcaju u dugovima i sve ih je manje, poručuje Usorac

Uvođenje stanja elementarne nepogode je prioritetan zahtjev, jer tada bi uslijedilo namirenje naše štete i sve ostalo, kaže Usorac dodavši i kako će na sastanku tražiti da jedan od zahtjeva bude ukidanje protivgradne zaštite u RS, koja osim u tom bh. entitetu, "ne postoji nigdje u Evropi", te uvođenje plavog dizela. 

"Ako ne prihvate naše zahtjeve tada ćemo u vrijeme izborne kampanje svake sedmice držati konferencije i iznositi negativnosti ove bh. vlade (Vijeća ministara BiH, op.a.)", kaže Usorac. On dodaje i kako država ne može puniti budžete s leđa poljoprivrednih proizvođača, dok oni grcaju u dugovima i sve ih je manje. 

Niko neće pšenicu

Nakon ovog sastanka, predsjednik lokalnog udruženja će, kako je kazao, iznijeti i informacije o stanju sa pšenicom. Naime, proizvođači u Semberiji su se našli u problemima jer su otkupljivači, nakon brojnih pregovaranja o cijeni, zatvorili kapije i više ne žele kupovati njihovu pšenicu. 

"Oni koji su dogovarali neku cijenu pšenice snose najveću odgovornost. Mi smo raščistili naša dugovanja, mislim da će jesenja sjetva biti još upitnija, pa vidjet ćemo kako dalje", rekao je Bakajlić. 

Ništa od natprosječnih prinosa jarih kultura, urod reduciran i loše kvalitete

Skupština Grada Bijeljina će najvjerovatnije 18. avgusta održati sjednicu na kojoj će se naći i Informacija o stanju u poljoprivredi. No, prema riječima Bakaljića, odbijen je prijedlog njihovog udruženja kao i gradonačelnika Ljubiše Petrovića za održavanjem posebne sjednice. 

"Oni su u redovnu sjednicu uvrstili jednu tačku Odjeljenja za poljoprivredu. Mi to nismo tražili, mi tražimo posebnu sjednicu s tačkom alarmantnog stanja u poljoprivredi. Kako se može održati sjednica za jednu toplanu, za jednu banju Dvorovi, a ne može za sva sela u Semberiji", pitaju se poljoprivrednici.


Tagovi

Poljoprivrednici Elementarna nepogoda Suša Sastanak poljoprivrednika Savo Bakajlić Nedžad Bićo Vladimir Usorac Mišo Maljičić Staša Košarac Ljubiša Petrović Bijeljina Vijeće ministara BiH


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]