Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Draksenić
  • 08.02.2023. 13:00
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Kozarska Dubica

Poljoprivrednici dali rok: Ako se ništa ne promijeni, slijede radikalniji protesti

Poljoprivrednici navode kako se desetine njih bave proizvodnjom, te su velike potrebe za zemljištem, posebno među ratarima i stočarima

Foto: Dragoslav Đenadija
  • 733
  • 122
  • 0

Oko 100 poljoprivrednika s traktorima je danas izašlo na proteste u Drakseniću kod Kozarske Dubice kako bi pozvali nadležne da obradive površine na području ove općine dodijele lokalnim poljoprivrednicima. Riječ je oko 500 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Srpske na području ove mjesne zajednice, koje je proteklih deset godina bilo u zakupu kompanije iz Gradiške.

Borba za njivu

Ugovor o koncesiji je istekao u decembru prošle godine te dubički farmeri sada traže da se odbije zahtjev o njenom produženju, a koji je već stigao na adresu resornog ministarstva. No, za sada nema informacija hoće li Savo Minić staviti svoj potpis, nakon što je Komisija za koncesije odobrila produženje ugovora. Koncesionar je, s druge strane, zaprijetio tužbom. 

"Poruka sa protesta je da se dubička zemlja stavi na raspolaganje ovdašnjim poljoprivrednicima, da su ovo mirni protesti i da ćemo ukoliko se u narednih sedam dana niko ne oglasi, imati radikalnije proteste", poručio je Dragoslav Đenadija.

Protesti u Drakseniću

Poljoprivrednici navode kako se desetine njih bave proizvodnjom, te su velike potrebe za zemljištem, posebno među ratarima i stočarima. Na proteste, koji je organiziran na raskrsnici magistralnih puteva za Gradišku i Donju Gradinu, stigli su svojom mehanizacijom kako bi lokalnim vlastima pokazali da i oni posjeduju mašine neophodne za obradu zemlje. 

Upravo je, kako navode, jedan od argumenata da se zemljište da kompaniji iz druge općine bio taj što raspolaže velikom poljoprivrednom mehanizacijom. 

Odgovor Maletiću

Reagirali su i na izjavu pomoćnika ministra poljoprivrede RS, Zorana Miletića, koji je za ATV rekao kako "svi poljoprivrednici kukaju", a prije 15 godina nisu htjeli to zemljište te dodao kako je dovoljno otići na njihove posjede i vidjeti o kakvim se poljoprivrednicima radi.

"Vidjet ćete koliko su zanovili svoju poljoprivrednu mehanizaciju. Ako nemate prihoda dovoljnih kako možete kupiti novi traktor koji košta 100.000 KM. Da li su poljoprivredni proizvođači ispunjavali sve svoje obaveze prema RS? I to pitanje treba postaviti, ja ga neću postaviti, postavite ga vi", rekao je Maletić novinaru Alternativne televizije. 

Poljoprivrednici nisu ostali dužni odgovor pomoćniku ministra i poručuju da su kupovali nove mašine. "Mi smo dužni prema državi proizvoditi dovoljne količine hrane, što smo i učinili i uradili, pa čak i Srbiji pomogli u septembru s našim mlijekom. Traktore smo kupili od svojih sredstava sa visokom kamatom, tako da ništa nismo dužni", istakli su. 

O plodnoj dubičkoj zemlji, poljoprivrednici su se i ranije sporili. Prije 12 godina izbila je i tuča. No, ovaj put, poručuju, stvari će rješavati mirnim putem i računaju na podršku predsjednika RS, Milorada Dodika, ali i ministra Minića koji je po preuzimanju dužnosti najavio podršku malim proizvođačima. 


Tagovi

Protesti Poljoprivrednici Draksenić Poljoprivredno zemljište Milorad Dodik Savo Minić Dragoslav Đenadija Zoran Maletić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !