Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 09.07.2022. 15:00

Poljoprivrednici na nogama - prosvjedi se šire Europom

Od Poljske do Španjolske poljoprivrednici izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog mnogih problema koji ih muče

Foto: Agrounia
  • 4.316
  • 832
  • 0

Prosvjedi poljoprivrednih proizvođača postaju sve učestaliji i intenzivniji širom Europe. Ovaj sektor se našao prvi na udaru krize koja je zahvatila cijeli svijet, ali i ograničenja vezanih za Zeleni plan Europske unije.

Poremećaji koji muče poljoprivrednike su raznovrsni. Najveći problemi su niske otkupne cijene, a visoke cijene troškova proizvodnje, prvenstveno gnojiva i goriva. Sve veći dio stanovništva podržava poljoprivrednike.

Poljaci prosvjedovali u Varšavi

Poljski poljoprivrednici su u travnju predvođeni Agrouniom, nacionalnom organizacijom poljoprivrednika, prosvjedovali ispred zgrade poljskog ministarstva kada su donijeli više od tone jabuka. Ukazali su na problem otkupa ove voćne vrste zbog čega su mnogi bankrotirali ili napustili svoja imanja.

Poljski voćari donijeli tonu jabuka ispred ministarstva poljoprivrede

U organizaciji Agrounije nedavno je prosuta pšenica ispred ureda Jaceka Sashina, zamjenika premijera. Naime, prevelika količina ukrajinskog žita koja je dospjela na poljsko tržište izazvala je umjetnu krizu.

U Varšavi je 7. srpnja održan veliki prosvjed poljoprivrednika u kome je izraženo nezadovoljstvo politikom koja ne podržava seljake proizvođače i ne bori se protiv inflacije već se nameću sve veće marže i degradiraju domaći poljoprivredni proizvodi.

Bune se poljski poljoprivrednici: Jeftine ukrajinske žitarice ruše cijenu domaćim

Žitarice u Poljskoj imaju najmanju cijenu u cijeloj Europskoj uniji, a urod iz nove žetve neće nitko kupiti. Ratari nemaju mogućnost prodati svoj urod i neće imati financijska sredstva za sljedeću sjetvu.

Sve je teže biti poljoprivrednik u Španjolskoj

Poljoprivrednici su ponovo blokirali puteve, najviše na području Andaluzije. Prosvjedi su usmjereni protiv visokih cijena goriva i osnovnih namirnica. U ožujku je prosvjedovalo 150.000 poljoprivrednika s područja cijele Španjolske.

Već u lipnju inflacija je bila iznad deset posto. Najviše zbog inflacije i enormnog poskupljenja energenata i hrane prosvjeduju andaluzijski poljoprivrednici. Oni su obučeni u žute prsluke izašli na autoputove sa svojim traktorima.

Nizozemska na nogama

Prosvjede koji u nekoliko posljednjih dana potresaju Nizozemsku vlast pokušava obuzdati i zaustaviti. Nizom zakona pokušava se provesti uredba o emisiji dušičnih tvari i amonijaka. To znači smanjenje broja stoke na farmama, ali bi veliki broj stočara, posebno u blizini prirodnih rezervata, morao u potpunosti prestati baviti se poljoprivrednom proizvodnjom. Vlada je pripremila novac za otkup, ali poljoprivrednici ne odustaju od borbe za svoja imanja.

Nizozemski poljoprivrednici se ne smiruju - policija pucala na traktor, naređena istraga

Prosvjedi su iz dana u dan sve intenzivniji. Stočari su započeli izražavati svoje nezadovoljstvo zatvaranjem krave u štale buneći se zbog dozvola za ispašu. Nastavljeno je blokadom autocesta, a zatim i distributivnih centara. Bilo je upada i na posjed ministrice Christinne van der Wal, ali i prekoračenja policijske ovlasti i pucanja na poljoprivrednika u traktoru.

Snimka je pokazala da je do takve intervencije došlo bez razloga. Trojica traktorista su uhićena, od kojih je jedan šesnaestogodišnji mladić kojem je metak prošao pored glave. Poljoprivrednici su prosvjedovali ispred zatvora. Policija je poslije pustila njih trojicu, ali je bilo novih uhićenja.

Povjerenik za okoliš Virginijus Sinkevičius u debati u Strasbourgu o europskim ciljevima bioraznolikosti rekao je da je mjere smanjenja dušika trebalo poduzimati ranije i sigurno ne bi bilo ovako drastične reakcije poljoprivrednika. On je istaknuo važnost provođenja mjera zaštite prirode i naveo primjere iz Španjolske.

Među nizozemskim farmerima kruže glasine da stoje na putu planovima EU za masovnu migraciju koja je dio "Plana zamjene stanovništva UN-a" i da je to razlog oduzimanja njihovih posjeda.

Njima su se pridružili poljoprivrednici iz Njemačke. Oni su zajedno u blizini granice blokirali kružni tok u Heerenbergu.


Tagovi

Prosvjedi poljoprivrednika Nizozemska Španjolska Poljska Poljoprivrednici Farmeri


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]