Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Davor Romić
  • 12.03.2016. 09:00

Poljoprivrednici neće biti uskraćeni ni za kunu!

Davor Romić za Agroklub: poljoprivredni proizvođači u 2016. neće biti uskraćeni niti za jednu kunu u odnosu na prošlu godinu iako moramo biti svjesni u kakvim uvjetima živimo te moramo rezati i proračun.

  • 5.935
  • 702
  • 0

Prvi čovjek hrvatske poljoprivrede Davor Romić za svoj prvi posjet Slavoniji u nedavno započetom mandatu ministra poljoprivrede odabrao je OPG mladog i uspješnog poljoprivrednika Marijana Balića iz Ilače na istoku Vukovarsko-srijemske županije koji se već godinama bavi uzgojem češnjaka, a ove godine očekuje kako bi s polja mogao pobrati i do 40 tona te visokovrijedne prehrambene namirnice koju nažalost Hrvatska uglavnom uvozi.

Domaća proizvodnja češnjaka, koji je neizostavni sastojak mnogih tradicionalnih jela i suhomesnatih delicija od Iloka, do Varaždina, Rovinja i Dubrovnika, gotovo je zanemariva u usporedbi s nacionalnim potrebama i jedna je od proizvodnji na kojoj treba inzistirati. Svjestan je toga i ministar Davor Romić koji kaže kako statistike same po sebi dovoljno govore.

Samo treba iskoristiti domaće resurse

"Odavde danas želim poslati poruku kako Hrvatska ima svoje reusrse, svoje stručnjake i znanje i to treba iskoristiti. Nema potrebe uvoziti brojne poljoprivredne proizvode jer ih možemo i sami proizvesti. Kada su u pitanju mladi proizvođači - želim im dati punu podršku u projektima jer sam uvjeren da su oni nositelji budućnosti", kazao je Romić za Agroklub obilazeći polja češnjaka OPG-a Balić na izlazu iz Ilače prema Vinkovcima.

Davor Romić i Marijan Balić u Ilači

Na primjedbu novinara kako se često puta zna čuti kako su veliki poljoprivredni sustavi privilegirani u odnosu prema OPG-ovima, kazao je kako ne zna razliku između velikih i malih, jakih i slabih, ali kako je mišljenja da je potrebna sinergija i jednih i drugih kako bi se hrvatska poljoprivredna proizvodnja učinila konkurentnijom.

Želim ojačati OPG

"Želim u svome mandatu ojačati OPG-ove, a ta se moja namjera može iščitati iz prijedloga proračuna kao i projekata ruralnog razvoja za čiju provedbu ću se zalagati", ustvrdio je rekavši kako su u proračunu za 2016. godinu poruke vrlo jasne. Prema njegovim riječima, poljoprivredni proizvođači u 2016. neće biti uskraćeni niti za jednu kunu u odnosu na prošlu godinu iako moramo biti svjesni u kakvim uvjetima živimo te moramo rezati i proračun.

Poljoprivredi proizvođači neće biti zakinuti niti za kunu!

"Iz toga razloga, rezova je bilo, ali ne na štetu poljoprivrednih proizvođača", poručio je ministar Davor Romić. Dotaknuvši se stanja u mljekarstvu ocjenio je kako su i u Europi mljekari među najugroženijima.

"Iz EU je osigurana pomoć domaćim mljekarima od 1,8 milijuna eura. Kao ministar sam mogao, a to je bilo maksimalno što mi je bilo na raspolaganju, da istu toliku količinu novca osiguram i u državnom proračunu da pomognemo tom sektoru", kazao je ministar Davor Romoć.

Balić planira otkupljivati češnjak od drugih OPG-ova

Na pitanje je li zadovoljan posjetom ministar Davora Romića i što kao mladi poljoprivrednik očekuje od države, Marijan Balić odgovara kako od države, ustvari, ne očekuje gotovo pa ništa.

OPG Balić

"Prošla su ta vremena kada se moglo računati na državu. Sada su tržišta otvorena i kao poljoprivrednik morate se tome prilagoditi, prilagoditi svoje poslovanje i pokušati iznalaziti dodatne načine ulaska i opstanka na tržištu", mišljenja je taj poljoprivrednik koji na OPG-u ima dostatnu mehanizaciju za proizvodnju, a sada ga preokupira zamisao o otvaranju preradbenih kapaciteta za preradu češnjaka kao i mogućnost da počne s otkupom češnjaka od drugih proizvođača.

Potrebno je slušati poljoprivrednike

"Potrebno je slušati poljoprivrednike i rukovoditi se onim što oni misle da bi trebalo učiniti", poručio je rekavši kako mu u proizvodnji najveću prepreku predstavljaju vremenske prilike koje, kako kaže, jedino nije u mogućnosti kontrolirati i nadzirati.

Podsjetio je kakoje njegova priča o češnjaku započela prije četiri godine, nakon što je završio Ekonomski fakultet, a u obiteljskoj zemlji je vidio svoju priliku i šansu.

Posjet Vukovarsko-srijemskoj županiji i šparogarima

"Počeo sam sa 200 kilograma sjemena i 2.000 kvadrata zemljišta, a kasnije se proširio na šest hektara i nisam se pokajao", poručuje Marijan Balić koji u ostanku na zemlji vidi priliku za bolju budućnost, a što je kazao i ministru Davoru Romiću koji se od Ilače uputio put Vukovara gdje je o stanju u poljoprivredi i poljoprivrednim programima razgovarao s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem te predstavnicima županijske Savjetodavne službe, Hrvatske poljoprivredne agencije, Hrvatske gospodarske komore-ŽK Vukovar, razvojne agencije te LAG-ovi VSŽ, proizvođačima štićenih povrtlarskih sorti: ozimi cerićki češnjak te slavonski zeleni grah niski, zatim šparoga, štićenih suhomesnatih proizvoda - slavonskoga kulena/kulina, vina - vinski klaster Srijem Ilok, proizvođačima sira kao i članovima Svinjogojskog klastera CroPig d.o.o.

Posjet Vukovarsko-srijemskoj županiji ministar poljoprivrede Davor Romić završio je obilaskom Poljoprivredne zadruge Vinkovačka šparoga u Andrijaševcima nedaleko Vinkovaca.


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Ministar Poljoprivreda Davor Romić Ilača Vukovarsko-srijemska županija Marijan Balić Božo Galić Češnjak Proizvodnja Fondovi Ruralni Razvoj Proračun Proizvođači Mandat Polja Stručnjaci Resursi Programi


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.


Partner

VTV d.o.o.

Trg dr. Franje Tuđmana 2, 32100 Vinkovci, Hrvatska
tel: +385 (0) 32 492 102, e-mail: opci.poslovi@vktv.tv web: http://vktv.tv/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]