Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 21.12.2020. 16:00

Poljoprivrednici smatraju da procedure moraju biti jasnije, a realizacija zahtjeva brža

U istraživanju koje je proveo Agroklub sudjelovalo je više od 1.200 poljoprivrednika i drugih žitelja ruralnog prostora, naših čitatelja, a analizu rezultata obavio je Centar za poduzetništvo Osijek. Što pokazuju podaci?

Foto: Renata Prusina
  • 1.130
  • 263
  • 0

Projekti sufinancirani iz EU fondova, prema mišljenju nositelja OPG-ova, značajno pridonose razvoju poljoprivredne proizvodnje, no kriteriji, procedure i rokovi natječaja iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske moraju biti jasniji, jedan je od zaključaka istraživanja o iskustvima korisnika mjera PRRRH 2014.-2020. koje je Agroklub proveo tijekom studenog i prosinca kao dio Nacionalne ruralne mreže

Istraživanje je obuhvatilo više od 1.200 poljoprivrednika i drugih žitelja ruralnog prostora, čitatelja portala Agroklub. Više od 700 njih odgovorilo je na pitanja o iskustvima korisnika neke od mjera te je više od 500 onih koji su znanje o Programu provjerili putem kviza

Prema analizi rezultata koju je napravio osječki Centar za poduzetništvo, zaključuje se i da korisnici smatraju kako su raspoloživa sredstva mala ili neznatna i da ih se slabo koristi. Kao glavne razloge navode složene procedure, sporost administracije, nedostatak sredstava za sufinanciranje, ali i znanja kako projekte pripremiti. 

Sredstva unaprijed rezervirana za podobne?

"Smatraju i da su sredstva unaprijed rezervirana za podobne, te da od njih osobno ne mogu imati koristi", navodi Dragan Makarijevski, analitičar Centra

I dok je zadovoljstvo komunikacijom s APPRRR-om dobilo ocjenu dobar (3), usluge konzultanata zaslužile su vrlo dobar (4). No, premda dobivenim uslugama daju relativno visoku ocjenu, ipak ih smatraju 'nužnim zlom'. 

Naime, od ispitanika koji su naveli da su koristili usluge savjetnika, gotovo 60% navodi da je to učinilo kako bi povećali vlastite šanse na natječaju. Manji dio njih (14%) smatra da nemaju dovoljno znanja i iskustava da bi samostalno aplicirali, a isto toliko je i onih koji navode da nemaju dovoljno vremena baviti se papirologijom

Ujedno, osim mišljenja da su sredstva rezervirana za podobne, kao navedene mane istaknuli su: loši kriteriji bodovanja, nelogični uvjeti, česte izmjene natječaja, netransparentnost, vrijednost za novac, dinamika priljeva novca, način isplate, jamstvo za financiranje, pogodovanje većima, nepravda pa i korupcija i mito te manipulacija.

Veliko zanimanje za buduće natječaje 

Međutim, unatoč navedenom, na buduće natječaje financirane iz EU fondova planira se prijaviti 78% anketiranih nositelja poljoprivrednih gospodarstava. Izričito ne želi sudjelovati njih 5% dok se 17% dvoumi.

Zanimljivo je i da je najveće zadovoljstvo, aktivnost i optimizam u gospodarstvima sa seoskim turizmom i voćarstvom, a najniži u povrćarstvu i ostalim aktivnostima.

Cjelokupnu analizu istraživanja možete pročitati u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

PRR Ruralni razvoj Istraživanje Korisnici Analiza Centar za poduzetništvo


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/