Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 02.02.2022. 14:25
  • Požarevac, Srbija

Poljoprivrednici u Srbiji zbog visokih cijena gnojiva izašli traktorima na ulice

Krediti nisu rješenje. Tko nama jamči da ćemo moći vratiti kredit, ako kupimo gnojivo po 1.000 eura?, pita se predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Stig" i najavljuje nastavak prosvjeda.

Foto: Depositphotos/ztrikic (ilustracija)
  • 1.644
  • 884
  • 0

Više od 120 poljoprivrednika izašlo je danas traktorima na ulice Požarevca u susjednoj Srbiji u znak prosvjeda zbog visoke cijene gnojiva i ostalog repromaterijala te ponudom tamošnjeg ministarstva poljoprivrede u vidu kredita i ukidanja carina. 

"Predstavnici ministarstva su bili u ponedjeljak na sastanku u općini Požarevac, tražili su da se obustavi prosvjed. Urea je prošli tjedan bila od 860 do 920 eura, na to se uračunava PDV i prijevoz. To što oni nude, niti imamo gdje kupiti, niti to dobivamo. Krediti nisu rješenje i ulazimo u neizvjesnu proizvodnu godinu u smislu vremenskih uvjeta. Tko nama jamči da ćemo moći vratiti kredit, ako kupimo gnojivo po 1.000 eura", pita se predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Stig", Nedeljko Savić.

Tamošnji ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je ranije izašao s prijedlogom kratkoročnih kredita za nabavu gnojivu, a pored toga, za deset posto je ukinuta carina za nabavu umjetnog iz trećih zemalja, odnosno arapskog zemalja i s Dalekog istoka. Izjavio je da osigurano 400.000 tona umjetnog gnojiva, te da će biti "potpuno namireni poljoprivredni proizvođači za pšenicu i kasnije za ostale ratarske kulture".

Podsjetio je da su već četiri banke počele realizirati mjeru beskamatnog kreditiranja, dok će još šest banaka početi s realizacijom tijekom narednih dana.

"Država pokriva kompletnu kamatu, vraća se glavnica, tek prvi dio, kada prođu sve žetve, u listopadu. Ne trebaju nikakva posebna sredstva osiguranja, dobijete novac potpuno besplatno, dobijete ga sad da možete jeftinije uzeti gnojivo", ukazao je Nedimović za RTS.

Pogrešna agrarna politika

Savić ističe da nafta od 181 dinar (11,48 kuna), subvencije po hektaru od 4.000 dinara (oko 254 kune), ograničenje cijene osnovnih životnih namirnica i umjetno gnojivo od 1.000 eura dovodi sve poljoprivrednike u nepovoljan položaj, te da je takva agrarna politika, naročito po pitanju potpora - pogrešna.

"Mi smo tražili da robne rezerve izađu s nekom količinom, da probaju 'oboriti' cijenu na taj način. Međutim, oni su rekli da rezerve nemaju umjetnog gnojiva, da su propustili šansu nabaviti ga jer trezor nije radio u studenom i prosincu. To nama ništa ne pomaže!"

Slkovito opisujući da su ratari "stjerani u kut" i stoga primorani na ovakvu reakciju, Savić najavljuje da će nastaviti s prosvjedima.

"Mi se ne borimo samo za naše udruženje, već za sve", kaže na kraju za Agroklub naš sugovornik.


Tagovi

Prosvjed Robne rezerve Nedeljko Savić Mineralno gnojivo Cijene Gorivo Subvencije Agrarna politika


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer