Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Copa-Cogeca
  • 19.06.2019. 16:30

Poljoprivrednici zabrinuti zbog uvoza proizvoda iz trećih zemalja, ali i zabrane glifosata?

Teme posljednjeg sastanka Skupštine Copa-Cogeca organizacije bile su novi ZPP, trgovinska razmjena s Japanom i zemljama s kojima se pregovara da dođu na EU tržište. Također, na sastanku se razgovaralo i o odgodi zabrane glifosata.

Foto: Depositphotos/Bambulla
  • 623
  • 59
  • 0

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, predsjednik županijske komore Zagrebačke županije Juraj Čiček i voditeljica odjela za regionalni razvoj Tajana Radić, prošli tjedan sudjelovali su na sastancima Skupštine Copa-Cogeca organizacije. Na sastancima su sudjelovali i ponovno izabrani talijanski zastupnik u Eurospkom parlamentu Paolo de Castro te povjerenik Europske komisije Phil Hogan

Paolo de Castro je spomenuo kako će Odbor za poljoprivredu imati 48 zastupnika te da će se krajem lipnja i početkom srpnja znati tko će biti predstavnici i predsjednik Odbora za poljoprivredu. Napomenuo je da su poljoprivrednici već platili cijenu ruskog embarga i Brexita te da nije održivo ako se od njih traži veći doprinos zaštiti okoliša bez dodatnih ulaganja. Smatra da proračun za poljoprivredu treba povećati, osigurati ekonomsku i socijalnu stabilnost sekotra, te da ZPP ne bi smio postati većinom okolišni. Istaknuo je da budući zastupnici moraju biti informirani o poljoprivredi te važnosti iste za gospodarstvo Europske unije. Također, spomenuo je da će biti potrebno osigurati pravne okvire za prijelazno razdoblje s obzirom na to da bi Program za novo razdoblje mogao kasniti, stoji u priopćenju Hrvatske poljoprivredne komore.  

Pozitivan rast trgovinske razmjene s Japanom, ali... 

Povjerenik Hogan iznio je ciljeve novog ZPP-a i važnost Uredbe za razvoj poljoprivrednih gospodarstava. Spomenut je pozitivan rast trgovinske razmjene s Japanom, za koji je EU u razdoblju od 4 mjeseca zabilježila rast od 22% u izvozu sireva.

Koliko je s jedne strane ugovor s Japanom pozitivan, toliko je s druge strane pokazana zabrinutost oko Merkosur ugovora oko kojeg su proizvođači imali najviše prigovora. Ponovno se spomenuo visok standard i troškovi koje imaju EU proizvođači te nizak standard i niske cijene trećih zemalja o kojima se pregovara da dođu na EU tržište. Poljoprivrednici su izrazili zabrinutost zbog proizvoda koji se planiraju uvoziti, a koji nisu rađeni prema visokim i skupim standardima Europske unije čime će se rušiti cijene. Predsjednik Jakopović govorio je o duplim standardima proizvodnje u kojima uvezena roba ima niži standard, a domaća viši standard te na taj način domaća roba trpi štete zbog višeg standarda i više cijene.  

Odgoditi zabranu glifosata?

Na sastancima se razgovaralo i o zabrani glifosata. Proizvođači su raspravljali o odgodi zabrane glifosata dok se ne utvrdi dovoljno znanstvenih dokaza o njegovom štetnom djelovanju, te o potrebi novih rješenja i poboljšanja koja će zamjeniti isti. Također, ukidanje glifosata bez novih inovativnih rješenja može se odraziti na pad proizvodnje. Poljoprivrednici žele visoko kvalitetne proizvode proizvedene prema najvišim standardima, no potrošači žele niže cijene. Stoga je potrebno educirati potrošače te naći alternativna i inovativna rješenja za zaštitu tijekom proizvodnje. 

Važnu ulogu u invativnim rješenjima imati će Obzor 2020. Program će povećati ulaganja s 4 milijarde eura na 10 milijardi za sektor poljoprivrede. Organizacijski dio će biti kompleksan te će biti zahtjevno involvirati zemlje članice. Glavnu ulogu će imati inovacije i nove tehnologije. Pitanje od strane Komore odnosilo se na koji način će se osigurati ravnomjerna raspodjela sredstava u okviru novog Obzora i veća zastupljenost poljoprivrednih proizvođača u istraživanjima kako bi se osigurao pristup odozdo prema gore, zaključuje u svom priopćenju HPK. 


Tagovi

Copa-Cogeca Ruski embargo Brexit Trgovinska razmjena ZPP Glifosat Phil Hogan Mladen Jakopović


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs