Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odšteta poljoprivrednicima
  • 14.05.2015. 16:15

Poljoprivrednicima isplaćena pravična naknada?

"Poljoprivrednici koji su imali štetu u poplavi, a govorimo o gotovo 7.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, dobili su pravičnu naknadu po odlukama Vlade u iznosu gotovo 38 milijuna kuna", izjavio je novinarima Jakovina.

Foto: PIXSELL
  • 1.118
  • 130
  • 0

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je za ovotjednog posjeta Gunji kako su poljoprivrednici, čije su površine stradale u poplavi u županjskoj Posavini, Vladinom odlukom dobili pravičnu naknadu od gotovo 38 milijuna kuna, odnosno oko 5.800 kuna po hektaru.

"Rekao sam na sjednici Vlade kako su poljoprivrednici koji su imali štetu u poplavi, a govorimo o gotovo 7.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, dobili pravičnu naknadu po odlukama Vlade u iznosu gotovo 38 milijuna kuna", izjavio je novinarima Jakovina.

Odšteta od četiri kune?

Na inzistiranje novinara da komentira kako je moguće da su neki poljoprivrednici za štete koje je poplava prouzročila u vrtovima i drugim poljoprivrednim površinama dobivali odštetu od po samo četiri kune, Jakovina je pojasnio kako je ta isplata vezana uz odluke Državnog povjerenstva za elementarne nepogode koje je, kako je kazao, na raspolaganju imalo 20 milijuna kuna, dok su ukupno prijavljene štete bile gotovo 400 milijuna kuna.

"To je zapravo samo dodatna isplata na osnovu kriterija zakona koje određuje povjerenstvo Sabora. Ono što smo imali po odlukama Vlade smo u dva navrata isplatili u iznosu od 38 milijuna kuna", rekao je Jakovina.

Obnova poljoprivrednog zemljišta

"Koristeći mogućnosti iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u okviru Programa za ruralni razvoj RH 2014. - 2020., podmjerom 5.2 Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima, poljoprivrednicima je omogućena obnova poljoprivrednog zemljišta i ostalog poljoprivrednog proizvodnog potencijala. U dva kruga natječaja za dodjelu potpore u listopadu i studenom dodijeljena su sredstva za realizaciju 33 projekta u vrijednosti oko 23 milijuna kuna", kazao je .

Vezano uz istragu o pucanju nasipa kod Račinovaca i Rajevog Sela, podsjetio je kako je stručno povjerenstvo utvrdilo da je nasip puknuo zbog hidrološkog sloma podnožja samoga nasipa, a tko je izvodio radove, tko su bili podizvođači i zašto su radovi izvedeni na eventualno nedovoljan dobar način - treba pitati nadležne.

Foto: PIXSELL


Tagovi

Potpore Pomoć Stradala područja Ministar Tihomir Jakovina Poplave Županjska posavina Odšteta Ruralni razvoj Nepogode Nasip Vlada Naknada Vrtovi Projekti


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]