Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPK
  • 07.12.2022. 12:25
  • Grad Zagreb, Zagreb

Poljoprivrednike se kažnjava s 5.000 kuna, a natječaja za zemljište nema - riješite to!

Žurno pronalaženje prijelaznog rješenja zatražila je od resornog ministarstva Hrvatska poljoprivredna komora.

Foto: Martina Pavlović (ilustracija)
  • 6.885
  • 410
  • 0

Hitno pronađite prijelazno rješenje kako dosadašnji zakupnici ne bi izgubili prava na zakup poljoprivrednog zemljišta, poručili su resornom ministarstvu članovi Odbora za krške pašnjake Hrvatske poljoprivredne komore. 

Na sastanku s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, istaknuli su da s terena stižu informacije da su poljoprivredne inspekcije Državnog inspektorata počele kontrolirati daljnje korištenje zemljišta koje su poljoprivrednici dobili u kratkoročni zakup tijekom 2015. godine na rok od 5 godina, s dodatnim produljenjem na još dvije godine. 

"Dakle, rokovi istječu tijekom ove proizvodne godine, na taj se je problem upozoravalo još u proljeće, ali do sada nije bilo reakcije", naglasili su. 

Kako navode iz HPK, načelnik sektora za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede Igor Miodrag članovima je odbora rekao kako prema novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu više ne postoji mogućnost produljenja ugovora te da Državni inspektorat postupa po zakonu. 

Kazna i nalog za napuštanje površina 

To znači da tamo gdje utvrde da raniji zakupnici i dalje, unatoč isteklim ugovorima koriste to zemljište, naplaćuju kazne u iznosu od 5.000 kuna te izdaju naloge za napuštanje takvih površina. Iznimno, u slučajevima gdje su na tim površinama evidentirani usjevi jedinice lokalne samouprave im trebaju izdati potvrde o korištenju do skidanja tih usjeva.

Male OPG-ovce se putem Inspektorata i DORH-a deložira iz posjeda državnog zemljišta?

"Drugim riječima, to znači da dosadašnji legalni zakupnici, zbog činjenice da JLS-ovi ne provode natječaje po novom Zakonu, a na što ih zakon obvezuje u roku od šest mjeseci od donošenja, gube pravo zakupa te što je još važnije gube i određeni broj bodova kao legalni zakupnici na budućim natječajima“, objasnio je predsjednik Odbora Mladen Kušeković.

Kažu i da su na pitanje što onda predstavljaju Potvrde JLS-ova, izdane temeljem Preporuka za rad Agencije za plaćanje, a vezano za pravo upisa u ARKOD takvih parcela, dobili odgovor da takve nemaju nikakav pravni učinak u pogledu prava na zakup zemljišta, nego isključivo služe kao pravo za ostvarivanje prava na plaćanja od strane APPRRR-a. 

Zatražili su i točne podatke o koliko se ukupno zemljišta u takvom statusu na području RH radi, ali, navode, nisu dobili točan odgovor. Prema onome što im je rekao ravnatelj APPRRR Antun Vujić riječ je o oko 10.000 korisnika, što pretpostavlja da se radi o minimalno 100.000 hektara zemljišta. 

Izmjena Pravilnika o evidenciji poljoprivrednog zemljišta?

Iznesen je i podatak da je trenutno u Agenciji evidentirano oko 93.740 ha krških pašnjaka. Što se tiče privatnog zemljišta, propisano je da će se 31. prosinca ove godine ono upisano bez dokumentacije brisati iz ARKODA-a. 

Obrađujete li privatno zemljište "bez papira", riješite to ili vas brišu iz ARKOD-a

Međutim, iz Komore napominju da se, kako stoje stvari, to ipak neće dogoditi jer Ministarstvo radi izmjene i dopune Pravilnika o evidenciji poljoprivrednog zemljišta u kojem se detaljnije propisuju postupci Agencije oko upisa i ispisa te ostalih postupaka.

"Time će se ovaj rok sigurno produžiti, ali ne u smislu na 5 godina, nego na način da će se to malo modificirati", pojašnjavaju iz HPK.


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Zakup Državni inspektorat Kazne HPK Ministarstvo poljoprivrede ARKOD


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).