Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno tlo
  • 25.05.2021. 09:40

Poljoprivredno tlo: Ako ga vlasnik ne koristi, država ga privremno daje drugom

U slučaju da vlasnik ne koristi poljoprivredno zemljište niti je isto dao u zakup duže od tri ekonomske godine, općinski/gradski organ ima pravo prema Zakonu da sprovede postupak davanja tog tla na privremeno korištenje drugim pravnim i fizičkim licima.

Foto: Martina Popić
  • 764
  • 416
  • 0

Zemljište predstavlja prirodnu osnovu svakog proizvodnog procesa, a temelj bilo kojeg poljoprivrednog uzgoja je plodno tlo koje kontinuirano biljci pruža hraniva, vodu, zrak, kao i medij za ukorjenjivanje i razvoj korijena. U odnosu na sva druga sredstva za proizvodnju, zemljište je najmanje podložno fizičkom propadanju, što ne znači da se ne mora konstantno održavati i zaštititi.

Osim erozivnih pojava fizičkog narušavanja, danas prijetnju predstavlja i destruktivna neracionalna konvencionalna poljoprivreda u kojoj se ne poštuju dobre prakse. S druge strane i ne korištenje obradivog zemljišta, zapuštene oranice predstavljaju rizik od narušavanja njegove plodnosti. Značaj tla je uokviren i u državne zakonske odredbe gdje uživa posebnu zaštitu.

Gubici raspoloživih površina ?!

Fizičko - biološke karakteristike su parametri koji su kontinuirano u promjeni i zavise od prirodnih čimbenika i uticaja čovjeka na tlo. Zemlja zahtjeva kontinuiranu obradu i održavanje, a obradivim površinama smatraju se oranice (njive), vrtovi, voćnjaci, vinogradi i livade. Za sve promjene nastale na poljoprivrednom zemljištu pa i onom u privatnom vlasništvu direktno je odgovoran vlasnik.

U tom smislu, njegova zaštita podrazumijeva voditi računa da ne dođe do gubitka raspoloživih površina i nenamjenskog korištenja, što se provodi  kroz obavezu vlasnika, zakupca ili drugih korisnika da moraju: "Obrađivati poljoprivredno tlo na propisan način, prilagoditi svoju proizvodnju odgovarajućim standardima, koristiti metode primjerene tlu, sprečavati sabijanje, erozije i zagađenje, te osigurati plodnost i produktivnost zemlje", jasno je propisano Zakonom o poljoprivrednom tlu FBiH, broj 52/09.

Privremeno oduzimanje privatnog tla

Vlasnik privatnog poljoprivrednog zemljišta, pogodnog za obradu ne smije dopustiti da isto postane zapušteno, neobrađeno, zakorovljeno i obraslo samoniklim i šumskim raslinjem na kojem je vegetacijsko proizvodni ostatak duže od dvije godine. Međutim, ukoliko postoje objektivni razlozi da zaista nije u mogućnosti da ga obrađuje, u tom slučaju dužan je osigurati iskorištavanje putem davanja zemlje u zakup drugim licima, u skladu sa propisima kojima su utvrđena pitanja davanja nekretnina u zakup.

Kako zasijati državno poljoprivredno zemljište u BiH?

U slučaju da vlasnik ne koristi poljoprivredno zemljište niti je isto dao u zakup duže od tri ekonomske godine, općinski/gradski organ ima puno pravo prema gore navedenom Zakonu da sprovede postupak davanja zemlje na privremeno korištenje drugim pravnim i fizičkim licima kojima je poljoprivredna djelatnost primarna (registriranim proizvođačima). Sklapa se ugovor o dodjeli na privremeno korištenje i sadrži: podatke o tlu, namjeni i vrijeme upotrebe, iznos naknade koju korisnik kome je ono dato na privremenu upotrebu plaća vlasniku, kao i uvjete za raskid, prava i obaveze posrednika u vezi sa prijevremenim raskidom ugovora.

Zakon samo mrtvo slovo na papiru !?

Prema statističkim podacima, u našoj zemlji je oko 2,2 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je 1,6 miliona ha obradivo i većim dijelom se nalazi u privatnom vlasništvu. Da se članovi Zakona ne sprovode na terenu pokazuju mnogobrojne zapuštene oranice, zarasle njive sa niskim rastinjem i obrasle livade.

Nisu samo ratne i poslijeratne migracije stanovništva razlog velikog broja neoprađenih površina. Općenito današnje napuštanje sela i odlazak u prigradska i gradska naselja, iza sebe ostavljaju puste oranice, a u većini slučajeva vlasnici nisu niti upoznati sa zakonskim odredbama o pravu države da zapušteno obradivo tlo privremeno preda drugom licu na korištenje. Međutim, svima treba biti jasno da se ne uskraćuje pravo na vlasništvo, već se samo predaju parcele na korištenje izvjesno vrijeme nekom drugom.

Nema promjene namjene tla

Taj period je do najviše pet godina i za to vrijeme ne može promijeniti namjenu. Odluku o davanju u zakup donosi općinsko, odnosno gradsko vijeće.

U bilo kojem momentu vlasnik može podnijeti zahtjev za povrat poljoprivrednog tla i prije isteka ugovorenog roka ako su ispunjeni uvjeti za raskid ugovora, ali vraćanje u posjed nije moguće prije isteka ekonomske godine, odnosno, perioda od početka jesenjih radova u tekućoj godini do vremena završetka berbe kasnih usjeva u sljedećoj.


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Zemljište u zakup Zakon o zemljištu Plodno tlo Oranice Voćnjaci Vinogradi Zakorovljeno tlo Neobrađeno tlo Privremeno korištenje


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete