Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od glodavaca
  • 14.08.2020. 07:30

Poljska: Invazija miševa na poljima, traže proglašenje prirodne katastrofe

Gubitci prinosa na poljima koja uništavaju miševi mogu biti i do 70%, a vlasti i institucije zanemaruju problem. Poljoprivrednici apeliraju za pomoć.

Foto: Jumpstory
  • 339
  • 238
  • 0

Lokalne samouprave i poljoprivredne organizacije iz Opoljskog vojvodstva u Poljskoj uputili su zahtjev za pomoć jer miševi haraju poljima i uništavaju njihove prinose. Točnije, još krajem lipnja Vijeće općine Głogówek uputilo je apel premijeru i ministru poljoprivrede za proglašavanje prirodne katastrofe na tom teritoriju, piše framer.pl

Gubitci prinosa u općinama kojima haraju miševi mogu biti i do 70%, a od tada, vlasti i institucije zanemaruju problem i nisu, kažu, ništa poduzeli kako bi to spriječili.

Miševi i štakori su noćna mora svakog kućanstva - na što paziti

Slična žalba uslijedila je nakon sporazuma poljoprivrednih organizacija koje djeluju na provinciji Opole, uključujući Udrugu seoskih poljoprivrednika, a sada im se pridružilo i Županijsko vijeće Prudnik.

Traže naknadu za štetu

Bernard Dembczak, predsjednik Sindikata poljoprivrednika u Šleziji, kaže da se dosad nitko nije brinuo o lokalnim štetama koje poljoprivrednicima stvaraju glodavci. Miševi su postali prava invazija koja se i dalje širi.

"Danas u blizini Głogóweka mnogi poljoprivrednici ovrše pola tone pšenice po hektaru, iako bi trebali 7 do 8", tvrdi on.  

"Budući da je afrička svinjska kuga proglašena katastrofom, a poljoprivrednici mogu podnijeti zahtjev za državnu pomoć, ista bi se pravila trebala primjenjivati ​​i u područjima koja pustoše miševi", smatra Dembczak.

Metoda trovanja ljeti neučinkovita?

U međuvremenu, samo je Državna služba za zaštitu bilja i sjemena (PIORiN) odgovorila na pozive poljoprivrednika i savjetovala im da dok se ne pronađe drugo rješenje, kopaju mišje rupe u poljima i prate njihovu brojnost. Inspekcija je također predložila i ograničavanje lova na divlje svinje.

Koje biljke tjeraju miševe iz dvorišta i vrta, ali i kućanstva

Poljoprivrednici trenutno mogu koristiti samo otrovano zrno za borbu protiv miševa. Međutim, metoda je ljeti neučinkovita, jer glodavci imaju pristup svježim žitaricama na poljima. Stoga, zahtijevaju hitne sanacijske mjere, koristeći nove i učinkovite mjere očuvanja koje se primjenjuju u drugim zapadnoeuropskim zemljama.

Prema tamošnjim organizacijama, potrebno je izmijeniti i agrotehničku praksu kojom bi se zaustavio prekomjerni rast populacije glodavaca. To zahtijeva uključivanje državnih službi i vlasti u provođenje edukativnih kampanja.


Tagovi

Miševi Invazija miševa Poljska Apel Štete od glodavaca


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.