Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi
  • 15.12.2020. 18:00

Poljski poljoprivrednici ispred kuće vicepremijera iskrcali jaja, kupus i zaklane svinje

Ogorčeni poljoprivrednici već tjednima žele razgovarati s potpredsjednikom vlade Jarosławom Kaczyńskim ili premijerom Mateuszom Morawieckim.

Foto: Facebook/AgroUnia
  • 2.806
  • 1.146
  • 0

U Poljskoj poljoprivrednici i dalje ne miruju. U nedjeljnom prosvjedu je na ulicama Varšave bilo jaja, krumpira, kupusa, celera, ali i zaklane svinje i njihove glave, i to ispred kuće predsjednika stranke Pravo i pravda (PiS), Jarosława Kaczyńskog.

"Ne slažemo se s tim da poljsku poljoprivredu treba uništavati", moto je ogorčenih prosvjednika.

Povrće dovukli autobusima?

Događaj je to koji je uslijedio tjedan dana nakon što su aktivisti udruge AgroUnia blokirali ulice u varšavskoj četvrti Wola. Čelnik te organizacije, Michał Kołodziejczak je cijeli događaj emitirao putem Facebooka, ustvrdivši da poljoprivrednici ili nemaju gdje prodati svoje proizvode ili ih prodaju samo djelomično.

Kako piše polsatnews, farmeri nisu u glavni grad došli traktorima, već su povrće dovezli autobusima, a na snimci koju je objavila AgroUnia je vidljivo da su ih na cestu istovarali kamionima.

Potresna scena na varšavskim ulicama

Čelnik udruge je istaknuo da se trgovina svela na velike prodajne centre gdje su cijene proizvoda visoke dok se poljoprivrednicima daju sramotno niske otkupne cijene. S druge strane, zatvaranje ugostiteljskih objekata zbog pandemije dodatno pogoršava situaciju otkupa poljoprivrednih proizvoda.

Traže razgovor s vladajućima

Tamošnji seljaci već tjednima žele razgovarati s premijerom, Mateuszom Morawieckim ili potpredsjednikom poljske vlade, Jarosławom Kaczyńskim. Vođa prosvjeda, Kołodziejczak najavio je daljnje prosvjede i akcije ako nitko iz Vlade ne reagira na njihove probleme.

"Policija je intervenirala u vezi s počinjenim kaznenim djelima. Imamo posla s ljudima koji su ometali promet i zagradili javni put”, izjavio je Sylwester Marczak, glasnogovornik varšavske policijske uprave. Dodao je i da su pojedincima već izrečene kaznene prijave. 

Podsjećamo i na to da se više od 50 poljoprivrednika iz mjesta Piotrków okupilo prošloga tjedna na ulazu s tamošnje autoceste A2 kako bi brojali kamione koji dolaze iz Njemačke, a prevoze svinje do poljskih klaonica.

Poljski poljoprivrednici stali na granicu i brojali kamione sa svinjama iz Njemačke

Najviše ih ljuti to što su zbog koronakrize datumi otkupa domaćih životinja odgođeni za siječanj 2021. godine, dok se transport živih svinja za klanje na poljsko-njemačkoj granici vrši jednakim intenzitetom. 

Pogledajte kako je izgledao prosvjed ispred kuće vicepremijera: 


Fotoprilog


Tagovi

Poljska Prosvjedi AgroUnia Michał Kołodziejczak Jarosław Kaczyński


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]