Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pilot popis
  • 05.09.2022. 10:30

Polovinom oktobra počinje popis poljoprivrednih gazdinstava u BiH

Popis poljoprivrede u BiH treba da pruži uvid u stvarno stanje, od broja gazdinstava, raspoložive površine, strukture, kvaliteta, kao i starosti mehanizacije

Foto: Depositphotos/majaFOTO
  • 426
  • 119
  • 0

Probni popis poljoprivrede u BiH, na koji se čeka duže od šest decenija, trebalo bi da bude sproveden od 15. do 30. oktobra ove godine. Drugi po redu i posljednji tog tipa u bivšoj Jugoslaviji, a time i na prostoru BiH, sproveden je 1960. godine. Treći, na uzorku od 20 posto poljoprivrednih gazdinstava, bio je 1969. i obuhvatao je društvena i individualna gazdinstva, piše Glas Srpske.

Prema ranijim najavama, ovaj posao je trebao biti obavljen još prošle jeseni, ali nadležni sada tvrde da će popisivači na teren izaći polovinom sljedećeg mjeseca. Pilot-popis služi, kako su pojasnili iz statističkih institucija, za testiranje najvažnijih aspekata punog popisa poljoprivrede, kao što su aplikacija, okvir, metodološke postavke, organizacija i slično. On bi trebalo da bude realizovan na uzorku od oko 200 popisnih krugova u BiH.

"Republički zavod za statistiku je sa Federalnim zavodom i Agencijom za statistiku BiH izradio zajednički plan aktivnosti za pripremu probnog popisa poljoprivrede. Prema planu rad na terenu, odnosno anketiranje poljoprivrednih gazdinstava, treba da bude obavljeno u periodu od 15. do 30. oktobra 2022.", potvrdili su u Republičkog zavodu, naglašavajući da je oko 60.000 maraka potrebnih za realizaciju probnog popisa na teritoriji RS obezbijeđeno iz budžeta RS.

BiH provodi prvi popis poljoprivrede nakon 62 godine

Rukovodstva statističkih institucija u BiH su se, kako su naveli u Agenciji za statistiku BiH, dogovorila o sprovođenju pilot-popisa poljoprivrede za sredinu oktobra 2022. godine. Sredstva su obezbijedile sve tri institucije kroz redovne budžete, jer je ovo istraživanje planirano u godišnjim planovima rada.

Popis poljoprivrede u BiH treba da pruži uvid u stvarno stanje, od broja gazdinstava, raspoložive površine, strukture, kvaliteta, kao i starosti mehanizacije te druge informacije koje je potrebno poznavati da bi se poljoprivredna politika mogla planirati i sprovoditi.


Tagovi

Popis poljoprivrede Pilot popis Statistika Poljoprivrednici Gazdinstva


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

45


Glasova: 19

Da 42,2%

Glasova: 20

Ne 44,4%

Glasova: 6

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 13,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas