Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Granica
  • 05.05.2021. 18:00

Pomerio kamen "međaš" - belgijski farmer izazvao međunarodni incident?

Belgijskom farmeru u prolasku traktora smetala je manja kamena stena koja već 200 godina označava granicu sa Francuskom.

Foto: Depositphotos/seregalsv
  • 684
  • 94
  • 0

Vrlo dobro znamo šta svakom poljoprivredniku znači međa između njegovog i komšijskog polja - to je svetinja nad svetinjom. Nije se jednom desilo da se zbog svađe oko međe završi na sudu, pa čak i u zatvoru. 

Slučaj koji je prouzrokovao jedan belgijski farmer mogao je da završi i međunarodnim incidentom, piše bbc. Na granici između Belgije i Francuske postoji kamen koji već dva veka predstavlja liniju razgraničenja između te dve zemlje. 

Tamo je nedavno prolazio lokalni zaljubljenik u istoriju koji je primetio da je kamen pomeren za 2,29 metara i to na francusku stranu. Očigledno ga je pomerio belgijski farmer kojem je kamen smetao u prolasku traktorom. 

"Učinio je Belgiju većom, a Francusku manjom, a to nije dobra ideja", rekao je David Lavo, gradonačelnik belgijskog sela Erkelins, za francusku televiziju. Kaže, ovakav potez inače izaziva probleme između privatnih vlasnika zemljišta, a kamoli susednih država.

Ipak, ovaj incident izazvao je i šale na račun ove dve države i gradonačelnike susednih mesta. 

Lokalne belgijske vlasti kontaktiraće farmera i zatražiti od njega da vrati kamen na prvobitno mesto, a ako to ne učini, slučaj bi mogao da završi u njihovom ministarstvu spoljnih poslova. Ono bi moralo da pozove francusko-belgijsku graničnu komisiju, koje miruje od 1930. godine. Osim toga, poljoprivrednik bi mogao da dobije i kaznenu prijavu. 

Kamen datira iz 1819. godine kada je prvi put označena granica između Francuske i Belgije koja se inače proteže na 620 kilometara. Službeno je uspostavljena na osnovu Ugovora iz Kortrijka, potpisanog 1820. godine nakon Napoleonovog poraza kod Vaterloa pet godina ranije. 


Tagovi

Granica Međa Kamen međaš Francuska Belgija David Lavaux


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D