Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakup zemljišta
  • 25.03.2019. 15:20

Pooštreni uslovi za zakup državnog zemljišta

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je Pravilnik o izmenama i dopunama pravilnika o uslovima i postupku davanja u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Foto: Julijana El Omari
  • 755
  • 28
  • 0

Pooštrenim uslovima država će između ostalog pokušati da pomiri interese ratara i stočara jer je u ovom delu bilo najviše zamerki. Tako će ona gazdinstva, koja do državnih oranica kako prenosi Politika dolaze po pravu prečeg zakupa na osnovu stočarstva, zemljište morati da koriste isključivo za proizvodnju hrane. I to uzgajajući one kulture koje se koriste za ishranu domaćih životinja na osnovu kojeg je gazdinstvo steklo pravo zakupa.

Do sada se događalo da su pojedini stočari državno zemljište, koje su dobili pod privilegovanim uslovima, kasnije nelegalno nudili u podzakup i ostvarivali zaradu.

Kada zakup poljoprivrednog zemljišta prestaje da važi ?

Ako zakupac poljoprivrednog zemljišta po pravu prečeg zakupa, po osnovu stočarstva, ne koristi poljoprivredno zemljište isključivo za proizvodnju hrane u skladu sa spiskom poljoprivrednih kultura koje se koriste za ishranu domaćih životinja, ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta prestaje da važi zaključno sa istekom agroekonomske godine u kojoj je utvrđena nepravilnost, a poljoprivrednom gazdinstvu zakupca utvrđuje se pasivan status.

Za jedinice javnog nadmetanja u postupku prijavljivanja za javno nadmetanje podnosilac prijave dostavlja i izjavu da predmetno zemljište uzima u zakup radi investicionog ulaganja. Zakupac zemljišta podnosi Ministarstvu zahtev za odobrenje na investiciona ulaganja, najkasnije u roku od 60 dana od dana zaključenja ugovora o zakupu i dostavlja elaborat za odobrenje na investiciono ulaganje za predmetno zemljište.

U Srbiji je u opticaju za zakup oko 515.000 hektara državne zemlje

Dinamika radova u elaboratu treba da bude takva da se investiciona ulaganja okončaju najkasnije u roku od pet godina od dana davanja odobrenja, a zakupac, odnosno korisnik predmetnog zemljišta treba da postupa u skladu sa dinamikom radova navedenom u elaboratu.

U Srbiji je u opticaju za zakup oko 515.000 hektara državne zemlje, a prema poslednjim podacima izdato je nešto manje od 300.000 hektara.


Izvori

Politika


Tagovi

Državna zemlja Zakup Stočarstvo Poljoprivredno zemljište Ratarstvo Zakona o poljoprivrednom zemljištu


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.