Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave
  • 29.07.2021. 07:30

Poplave u Kini: Stočari izvlače tisuće uginulih svinja s farmi - prijeti širenje ASK-a

Stočari iz kineske provincije Henan kažu da nemaju od čega preživjeti, a utopilo im se više od milijun domaćih životinja. Dodatan problem predstavlja i ASK koju šire poplave.

Foto: Depositphotos/ChinaImages (ilustracija)
  • 79
  • 4
  • 0

U kineskoj pokrajini Henan prošlog je tjedna u jednom danu palo toliko kiše koliko inače bude u pola godine, što je uzrokovalo najgoru poplavu u posljednjem desetljeću na tom prostoru. Iako je stradao i glavni grad te provincije, Zhengzho, u kojem su zabilježeni i smrtni slučajevi, voda je nosila sve pred sobom i u ruralnim dijelovima.

Reuters je objavio vijest o farmeru koji kroz vodu dubine do koljena izvlači uginule svinje koje su jedna za drugu vezane užetom. Više od 100 njegovih životinja utopilo se prošlog tjedna, a izgledi za preživjele nisu dobri.

Utopilo se više od milijun domaćih životinja

"Čekam da vodostaj opadne kako bih vidio što učiniti s preostalim svinjama", rekao je ovoj agenciji 47-godišnji poljoprivrednik. "One su u vodi već nekoliko dana i uopće ne mogu jesti. Mislim da neće preživjeti ni jedna", kazao je. Njegova je farma samo jedna od njih tisuću u provinciji Henan koja je inače poznata po proizvodnji ove vrste mesa.

Ovaj je stočar rekao da je poplava u trenutku odnijela sva njihova sredstva za preživljavanje. Kaže, ne zna raditi ništa drugo jer cijeli život uzgaja ove životinje, a nema ni dovoljno novca da ponovno pokrene uzgoj stoke. I ostali stanovnici njegova sela bave se svinjogojstvom, a ima i dosta peradara te ratara. Neki od njih su skupljali uginule piliće na svojim gospodarstvima, a svinje su ležale u vodi zavezane za drveće kako ne bi otplutale dalje.

U poplavi je uginulo najmanje 200.000 pilića i do 6.000 svinja, što je polovica stada u selu, rekli su poljoprivrednici za Reuters. Širom Henana kiše su potopile 1.678 većih farmi, usmrtivši više od milijun životinja.

Poplave šire ASK

Iako je kineska proizvodnja svinja posljednjih godina sve intenzivnija, milijuni malih poljoprivrednika i dalje igraju glavnu ulogu kada je riječ o ovoj omiljenoj vrsti mesa tamošnjeg stanovništva. Čak i nakon razorne epidemije afričke svinjske kuge (ASK) mnogi su se stočari vratili uzgoju i proširili stada, no sada su u brizi da neće dobiti nikakvu odštetu i moći nastaviti s radom. Prošlog su ljeta poplave u južnom dijelu ove zemlje krive za desetke slučajeva izbijanja ove bolesti jer virus živi oko 10 dana u izmetu i vodi, a u gnojnici i do 100 dana. "Što god se nalazi ondje isprat će se i raširiti posvuda", pojasnio je Wayne Johnson, veterinar i savjetnik u tvrtki Enable Ag-Tech Consulting sa sjedištem u Pekingu.

Stoga je prošlog tjedna tamošnje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnih poslova izdalo smjernice lokalnoj samoupravi o tome kako spriječiti bolesti životinja nakon poplava, uključujući mjere za odlaganje trupova i dezinfekciju farmi.

Inače, ovo je druga najveća provincija za proizvodnju žitarica u toj zemlji, a prošle su godine ondje proizveli 68,26 milijuna tona. Međutim, globaltimes piše da sudeći po povijesti ranijih poplava ni ovogodišnje neće imati velik utjecaj na usjeve. No, stočari su itekako stradali.

Video u kojem izvlače svinje je uznemirujućeg sadržaja:


Tagovi

Kina Poplave Svinje Stočari Uginule životinje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete