Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU vijesti
  • 25.12.2021. 16:30

Porasla produktivnost rada u poljoprivredi EU - kako stoji Hrvatska?

Produktivnost rada najveća je u Bugarskoj. Španjolska prijavila pad od 6 posto. A Hrvatska?

Foto: Depositphoto/mylasa
  • 262
  • 66
  • 2

Nakon pada produktivnosti rada u poljoprivredi u Europskoj uniji tijekom 2020. godine, posljednji podaci iz ekonomskih analiza procjenjuju da je njezin indeks blago porastao u 2021. za 1 posto, objavio je Eurostat, statistički ured EU. 

Navode da se na ukupni porast u velikoj mjeri odrazilo kretanje vrijednosti proizvodnje, veće cijene inputa i stabilan obim poljoprivredne radne snage. Naglašavaju da je do ovoga došlo zbog oporavka poljoprivrede u Francuskoj.

Bugarska bilježi najveće povećanje stope produktivnosti rada u poljoprivredi od +32,9%, a slijede ju Irska sa 16,4% i Francuska sa 16,3%. Vrijednost faktorskog dohotka u Francuskoj bila je najviša među svim državama članicama i predstavljala je 18,4% ukupnog EU.

Bugarska ostvarila najveću produktivnost rada

Španjolska, Njemačka, Poljska i Italija su prijavile pad. Najveći, od 6% je imala Španjolska. I pored toga produktivnost u 2021., godini im je porasla za trećinu u odnosu na 2020. U istom periodu zabilježen je pad indeksa inputa poljoprivredne radne snage od 18%. 

Kada je riječ o Hrvatskoj, zabilježen je pad od 1,3 posto.

Razina indeksa realnog faktorskog dohotka EU u 2021. godini bio je veći za 8%. Ove promjene su zajedno dovele do toga da je produktivnost rada u poljoprivredi EU veća za jednu trećinu. 

U Eurostatu ističu da produktivnost rada u poljoprivredi ne treba miješati s ukupnim dohotkom poljoprivrednih kućanstava ili dohotkom osobe koja radi u ovom sektoru. 


Tagovi

Produktivnost rada Eurostat Poljoprivreda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]