Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurostat
  • 25.12.2022. 15:00

Porasla produktivnost rada u poljoprivredi EU za 13 posto

Rast je potaknut naglim povećanjem cijena poljoprivrednih proizvoda

Foto: Depositphoto/robert_g
  • 125
  • 23
  • 0

Produktivnost rada u poljoprivredi u Europskoj uniji porasla je za 13 posto u 2022. godini, objavio je Europski statistički ured Eurostat na osnovi prvih preliminarnih podataka iz ekonomskih računa za poljoprivredu (EAA). Najviše je potaknut naglim povećanjem cijena poljoprivrednih proizvoda.

Poremećaji na tržištu

Vanredni inflatorni pritisci su obilježili ovu godinu. Oni su rezultat problema u lancu opskrbe započetim s pandemijom koronavirusa, koja još uvijek traje kao i ratom u Ukrajini što je poremetilo opskrbu energijom, dovelo u pitanje dostupnost niza poljoprivrednih inputa (posebno gnojiva) i trgovine nekim poljoprivrednim proizvodima.

Najveća procijenjena stopa porasta u 2022. godini bila je u Njemačkoj, iznosila je 66,8 posto, gdje je prosječan rast cijena izlaznih proizvoda od 29,5 posto nadmašio rast cijena inputa od 14 posto. Nagli rast je zabilježen u Estoniji (32,8 %), zatim Danskoj (29,8 %) i Luksemburgu (29,6 %).

S druge strane, oštar pad je zabilježen u Rumunjskoj od 21,2 posto, Slovačkoj (-15,4 %), Portugalu (-11,8 %) te Malti (-11,2 %).

Najveći rast ostvarila je Njemačka

Još veća produktivnost u usporedbi s 2015. 

U usporedbi s 2015. godinom, indeks realnog dohotka EU u 2022. godini bio je veći za 19,8 posto. U istom periodu zabilježen je kontinuirani ukupni pad indeksa inputa poljoprivredne radne snage od 16,6 posto. Ove promjene su zajedno dovele do toga da je produktivnost rada u poljoprivredi u EU veća za 43,6 posto u 2022. nego u 2015. godini.

Ipak, ističu da prve procjene za 2022. treba promatrati s određenim oprezom, jer se koriste nepotpune informacije i baziraju na modulacijama, koje možda još uvijek neće u potpunosti odražavati tržišna kretanja. U svibnju 2023. bit će dostupne procjene EAA koje uključuju detaljnije i ažurirane aktualne informacije o tržištu.


Tagovi

Eurostat Produktivnost rada Statistički podaci


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]