Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi poljoprivrednika
  • 22.10.2022. 18:00
  • Novi Zeland

Porez na emisije iz stočarstva izvukao novozelandske farmere na ulice

Na više od 50 lokacija poljoprivrednici su izašli traktorima i drugim strojevima kako bi pokazali svoje nezadovoljstvo i neslaganje s odlukama Vlade

Foto: Facebook/Groundswell NZ
  • 215
  • 68
  • 0

Novozelandski poljoprivrednici su izašli na prosvjede i okupirali gradove. Predvodi ih grupa Groundswell NZ, a održavaju se na više od 50 lokacija.

Porezi na plinove životinja

Naime, Vlada Novog Zelanda je najavila da će od 2025. oporezivati emisije stakleničkih plinova uzrokovanih stočarstvom, većinom govedarstvom i ovčarstvom. Tvrde da više od polovice emisija dolazi iz poljoprivrede. 

Stočari na Novom Zelandu će plaćati za emisije metana

Jednostavnim rječnikom rečeno, poljoprivrednici bi morali plaćati porez na podrigivanja, čvrste fekalije i urin životinja. Cilj je postići ugljičnu neutralnost do 2050. godine.

Upozoravaju da će porez uništiti stočarstvo

Stočari su odbacili ovakvu odluku i izašli na prosvjede. Ističu da bi ta odluka u potpunosti uništila sektor i proizvodnju hrane u ovoj otočnoj zemlji. Smatraju ovaj potez nepromišljenim. Traže od Vlade da preispita cijeli koncept i da se zaustavi donošenje ovakvog zakona koji bi uništio poljoprivrednike i ruralne zajednice.

Slijedi nestašica i poskupljenje hrane

Svojim traktorima i drugom mehanizacijom izašli su na ulice, a na pojedinim mjestima ometaju promet kako bi iskazali svoje neslaganje.

U zemlji od 5 milijuna ljudi ima oko 10 milijuna muznih goveda i 26 milijuna ovaca. Groundswell NZ ističe da su stočari s Novog Zelanda najodrživiji proizvođači hrane na svijetu, a novi porez će izazvati nestašicu i poskupljenje hrane.


Tagovi

Novi Zeland Porez Metan Traktori na ulici Staklenički plinovi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]