Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krizna rezerva
  • 22.03.2023. 18:00

Posegnuli u kriznu rezervu - spašavaju poljoprivrednike pogođene ukrajinskim žitaricama

Poljska će dobiti najveći dio pomoći, dok je mađarski i slovački zahtjev odbačen

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 105
  • 7
  • 0

Evropska komisija je predložila povlačenje 56 miliona eura iz budžeta EU kako bi pomogla Poljskoj, Bugarskoj i Rumuniji da se izbore s povećanim uvozom žitarica i uljarica iz njima susjedne Ukrajine, izvijestio je Euractiv.

Slovački i mađarski zahtjev odbačen 

To su pitanje pokrenule Poljska, Rumunija, Mađarska, Slovačka i Bugarska, žaleći se na "puteve solidarnosti" kojima se transportuje ukrajinsko žito. Umjesto da ove zemlje postanu samo tranzitno područje, velike količine žita su završavale na njihovom tržištu. To je u nepovoljan položaj stavilo njihove poljoprivrednike koji nisi mogli da prodaju svoje proizvode ili su za svoj urod dobivali mizerne cijene.

"Ovo je podrška poljoprivrednicima pogođenim povećanjem uvoza iz Ukrajine, a ne posljedicama rata", komentirao je finansijska sredstva komesar za poljoprivredu Janusz Wojciechowski

Zahtjevi za podršku koji su došli iz Slovačke i Mađarske odbačeni su nakon analize Komisije, koja je uzela u obzir promjene u snabdijevanju različitih tržišta žitarica i uljarica.

Mađarska će pooštriti kontrolu ukrajinskih žitarica

Udruženje poljoprivrednika EU Copa-Cogeca saopštilo je da su mjere podrške stigle prekasno, da su nedovoljne i nisu koherentne. Pozvali su Komisiju da podrži ukrajinske poljoprivrednike, ali da pritom ne zaboravi svoje.

Sredstva iz rezervi ZPP-a

Najveći dio pomoći, od oko 30 miliona eura, namijenjen je Poljskoj, dok će Bugarska dobiti 17, a Rumunija 10 miliona eura. Ukupan iznos pomoći mogao bi se čak udvostručiti na 112 miliona eura jer Komisija dozvoljava trima državama članicama da sufinansiraju mjere podrške koristeći sredstva iz svojih nacionalnih budžeta. 

Ovo je tek drugi put da je Komisija koristila poljoprivrednu rezervu, uključenu u šemu zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) za trenutno programsko razdoblje. S finansijskim okvirom od 450 miliona eura godišnje, fond se može koristiti za financiranje iznimnih mjera za suzbijanje tržišnih poremećaja koji utiču na proizvodnju ili distribuciju.

Ukrajinske žitarice: Šta je dogovoreno s Rusijom, a šta s EU?

"Imamo rezervu za krizne situacije i iskoristili smo samo 56 miliona eura", rekao je povjerenik Wojciechowski koji predviđa da će se kroz jednu takvu rezervu pomoći italijanskim farmerima da se izbore s ptičjom gripom.


Tagovi

Ukrajinske žitarice Copa-Cogeca Krizna rezerva Jeftine žitarice Putevi solidarnosti Evropska komisija Janusz Wojciechowski


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

64


Glasova: 28

Da 43,8%

Glasova: 25

Ne 39,1%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 17,2%

Pregled ankete

Pregled ankete