Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja guma
  • 20.02.2023. 10:30
  • Mumbai, Bhuj, Indija

Posjetili smo BKT u Indiji, kako su postali globalni igrač u proizvodnji guma?

Osluškujući potrebe tržišta, renomirani indijski proizvođač guma ulaže u nova postrojenja u Bhuju. U sljedeće tri godine planiraju povećati godišnju proizvodnju na 600.000 metričkih tona i prihod na dvije milijarde dolara.

Foto: Renata Prusina
  • 617
  • 106
  • 0

Globalna potražnja za gumama raste i ne vidimo znakove usporavanja u sljedećih pet godina. To je potražnja koja je počela rasti tijekom pandemije 2020. i danas je veća nego prije Covida. Hoće li biti teško? Hoće li to biti izazov? Naša vizija je jednostavna, zato i vrlo konkretna. Putovanje koje smo započeli u Bhuju 2012. nikad nije bilo povratno putovanje, već putovanje kojim smo se pripremili za otkrivanje budućnosti, rekao je Rajiv Poddar, zajednički upravni direktor indijske tvrtke Balkrishna Industries Ltd. (BKT) na prošlotjednoj press konferenciji u Mumbajiu na kojoj su okupili više od 100 novinara iz svih krajeva svijeta, od Europe preko Kanade do Argentine.

Sa sjedištem u Mumbajiu, europskom ispostavom u Seregnu (Italija), američkom u Copleyu (Ohio) i kanadskom u Torontu (Ontario), pet proizvodnih lokacija u Indiji (Waluj, Bhiwadi, Chopanki, Dombivali i Bhuj), te 3.200 proizvoda u asortimanu koji obuhvaća gume za poljoprivredne strojeve, terenska vozila, industriju, građevinarstvo, rudarstvo i dr. zemljane radove kao i vrtlarstvo, ovaj je proizvođač globalni igrač prisutan u 160 zemalja na pet kontinenata, držeći ukupno 10 posto udjela svjetskog te u prosjeku 20 posto europskog tržišta guma za poljoprivredu.

Proširenje kapaciteta i povećanje produktivnosti

Otkrivajući viziju razvoja u bliskoj budućnosti, Rajiv Poddar najavljuje podizanje ukupne godišnje proizvodnje na 600.000 metričkih tona (MT) te prometa na dvije milijarde dolara do 2026. godine zahvaljujući proširenju svoje, kako ističu, strateški najvažnije tvornice - u Bhuju, koju su ovim povodom okupljeni novinari imali prigodu i posjetiti.

Priča je započela osnovanjem tvrtke 1987. s 10.000 radnika, no "eksplodirala“ u globalne razmjere zapravo nakon otvaranja tvornice u Bhuju 2015. Današnjom snažnom infrastrukturom i  ostvarenjem solidnih prihoda daje im osnovu za ovaj pomno osmišljen plan i ostvarenje vizije.

"Sljedeće tri godine, koje su tako jasne u BKT-ovoj viziji, nisu ništa drugo nego nastavak puta izgrađenog predviđanjem i predanošću, pomnim osluškivanjem tržišta, ali i zahvaljujući bezgraničnoj hrabrosti i strasti“, rekao je Poddar, predstavnik treće generacije vlasnika najavljujući kupnju nekoliko novih desetaka hektara nedaleko tvornice čime će do kraja ove godine lokacija doseći 323 ha ukupne površine, što je u odnosu na početnih 123 hektra, povećanje površine od 262,60 posto. 

Nova testna staza u sklopu tvornice 

Tada su od praktično pustinjskog krajolika, postavljanjem kilometarskih instalacija struje i vode, izgradili proizvodnu oazu zahvaljujući kojoj je danas BKT poslovanje poraslo za 49 posto u usporedbi s razdobljem prije pandemije. Konkretno, s 92 MT dnevno u 2015. kada je prva guma sišla s proizvodne trake, Bhuj je 2022. završio sa 436 MT dnevno, kako kažu - najboljim rezultatom ikada. 

Povećanjem površina dobili su prostora za instaliranje učinkovitijih strojeva i tako omogućili brži i precizniji rad, odnosno veću produktivnost, kako u količini tako i u kvaliteti gotovog proizvoda, uz istodobno smanjenje odbačenog proizvoda, povećanje održivosti kao i pouzdanosti proizvodnog procesa, smanjenje radnog rizika i povećanje udobrnosti radnika te u konačnici smanjenje troškova proizvodnje. 

Vlastiti crni ugljik 

Veliki strateški iskorak u razvoju BKT-a bio je ulaganje u vlastito postrojenje za proizvodnju crnog ugljika 2017. godine, kada je proizvedeno prvih 65.000 MT/PA crnog ugljika tvrdog stupnja, vrste koja se posebno koristi za gazni sloj gume. Sljedeće godine proizvodnja je porasla na 110.000 MT i bila proširena na proizvodnju mekog ugljika, koji se koristi u spoju kućišta za poboljšanje čvrstoće i izdržljivosti. Ovu godinu planiraju završiti s 198.600 MT ukupne proizvodnju obje vrste crnog ugljika. Nakon zadovoljenja vlastitih potreba za ovom sirovinom, sve ostalo, što je zapravo veći dio proizvodnje ugljika, ide u prodaju. Odjel za istraživanje i razvoj planira dodati treću vrstu - “specijalni ugljik” jedinstvenih svojstava koji je čini prikladnom za upotrebu u specifičnim primjenama kao što su proizvodnja boje, plastike i tinte.

Dakako, proširenje pogona znači povećanje proizvodnih kapaciteta, poboljšanje operativne logistike, veću fleksibilnost u proizvodnim i skladišnim protocima, te zapošljavanje novih stručnih kadrova. Ilustracije radi, u evidenciji zaposlenih je na kraju 2022. bilo navedeno 4.776 ljudi, od kojih tisuću s obiteljima živi u tvorničkom naselju, gdje im je uz svu pripadajuću stambenu infrastrukturu osigurano i školovanje djece. 

Najavljenim proširenjem na već osiguranim dodatnim hektarima tvorničkog kompleksa, s investicijom od 500 milijuna dolara, izgradit će novo postrojenje za proizvodnju crnog ugljika.

Stremljenje ka energetskoj neovisnosti

U BKT-u posebno ističu posvećenost dobrobiti okoliša i odgovornom upravljanju resursima. Tako je još 2013. godine napravljena vlastita interna elektrana za pouzdan i kontroliran izvor električne energije, pa danas ovo postrojenje, prošle godine prošireno sa 20 na 40 MW, zajedno sa solarnim panelima od 1 MW snage omogućuju samoproizvodnju energije. Put prema održivosti uključuje i princip nultog ispuštanja tekućine (ZLD) uveden 2019. Zahvaljujući kojemu se tekući otpad ne ispušta izvan postrojenja, već se sva korištena voda pročišćava i ponovno vraća u postrojenje. Da je voda pročišćena svjedoče i dva akumulacijska jezera u kojem plivaju somovi.

Dobrodošlica za više od 100 novinara iz svih krajeva svijeta

Nadalje, u transportu crnog ugljika do pogona za proizvodnju guma kontejneri za rasute terete zamijenjei su s mobilnim silosima koji se tako pneumatski transportiraju do skladišta, čime će BKT uštedjeti na pakiranju, odnosno 100.000 vreća za rasuti teret u sljedećih nekoliko godina.

Usput je i cijeli transportni sustav dizajniran da smanji potrošnju energije, sa zacrtanim ciljem smanjenje do 70 posto odnosno uštedu od više od dva milijuna kilograma CO2 godišnje. Istodobno, plin koji se koristi za proizvodnju crnog ugljika sada završava u kogeneracijskom postrojenju koje može ponovno iskoristiti 75.000 kubičnih metara plina godišnje, a to pak znači uštedu od 215.000 MT ugljena godišnje.

Da su posvećeni očuvanju okoliša pokazuju i brojni zeleni pojasevi kojima su pogoni u Bhuju isprepleteni i tako pokrivaju 33 posto tvorničke površine, a za koje uzgajaju vlastite sadnice 40 različitih biljnih vrsta u rasadniku sa 60.000 biljaka.

Posebna testna staza

Sve to je bilo moguće ovako mudro posložiti zahvaljujći Odjelu za istraživanje i razvoj. Osnovan 2017. godine kao centar razvoja i proizvoda i procesa proizvodnje, pod vodstvom specijalističkog tima istraživača i analitičara, Odjel je usmjeravao inovacije i rast tvornice rješavajući izazove koji su se na ovom putu pojavljivali kako bi, kažu u BKT-u, ostali jedan od najvažnijih i najsuvremenijih istraživačkih centara u svijetu u sektoru guma. Ističu svakodnevno provođenje oko 500 laboratorijskih analize i kontrola proizvoda, te posebnu testnu stazu, zapravo šest različitih staza za testiranje performansi guma u suhim i mokrim uvjetima, na asfaltu te betonskim kosinama.

Zahvaljujući uređajima i instrumentima visoke preciznosti testovi daju korisne podatke o karakteristikama kao što su trakcija, upravljivost, udobnost, zbijenost tla i još mnogo toga.

"Ljudi su me pitali je li sve ovo stvarno bilo potrebno, toliko u tako kratkom vremenu? Ciljevi koje smo si postavili kada smo odlučili otvoriti Bhuj stranicu bili su proporcionalni financijskoj solidnosti tog vremena, ali prije svega viziji koja je toliko velika koliko i konkretna. Analizirati i predviđati tržište sa strašću je ono je što smo radili svih ovih godina", rekao je na kraju Rajiv Poddar zaključivši da je rast uvijek bio ukorak s potražnjom: Ne bez, dopustite mi da to kažem, hrabrosti i kreativnosti, nikada ne ispuštajući iz vida naše ciljeve i uvijek s ulaganjima koja imaju čvrste temelje. 


Fotoprilog


Tagovi

BKT Balkrishna Industries Ltd. Proizvodnja guma Rajiv Poddar Tvornica guma Crni ugljik


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]