Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Haos na tržištu
  • 05.03.2022. 09:00

Poskupljenja pale turbo pogon - rastu cijene traktora i priključnih mašina

Potražnja domaćih poljoprivrednika se za sada ne mijenja drastično, ali je primjetna tendencija opadanja. Najviše se kupuje Hattat, jer su cjenovno najpristupačniji

Foto: Austro Diesel
  • 254
  • 25
  • 0

Cijene traktora i priključnih mašina, odnosno kompletne poljoprivredne mehanizacije, u konstantnom su porastu od četvrtog kvartala prošle godine. Poticaji za kapitalne investicije donekle olakšavaju nabavku poljoprivrednicima, no kriza zbog ratnih sukoba između Rusije i Ukrajine, unijela je nesigurnost i u ovaj sektor. 

Vlasnik i direktor firme "Interkomerc" Šamac, koja postoji već više od tri decenije, Drago Tošić, kaže da su poskupljenja već dostigla "turbo brzinu".

"Svaka dva do tri mjeseca se mijenjanju cijene svega – to je prava realnost i istina. Rastu cijene kompletnog asortimana i traktora i priključnih mašina. Od nove godine je potpuni haos, turbo, svaka dva mjeseca rastu, a rezervni dijelovi i brže", navodi Tošić. 

Opada potražnja

Kaže da su evidentni i problemi s nabavkom, tačnije s rokovima. Interkomerc je, pored ostalih, generalni zastupnik francuskog Massey Fergusona za BiH. Nabavljaju ga iz centralnog magacina za evropsko tržište, iz Austrije. Također, u njihov prodajni centar stižu i mašine iz Turske (Istanbul i Ankara), kao i iz Mađarske i Danske, ovisno od brendova koje zastupaju. Djelimično je produžen rok isporuke i zbog sukoba u Ukrajini. 

"Potražnja domaćih poljoprivrednika se za sada ne mijenja drastično, ali je primjetna tendencija opadanja. Još uvijek se ljudi ne snalaze u ovome, kao ni mi svi, ne znamo šta će se sutra desiti. Još imaju ambicije da kupuju, uzimaju predračune, ali u pozadini se nazire da bi mogli početi odustajati s obzirom na sveopštu situaciju", kaže Tošić. 

Najbolje se prodaje Hattat (Foto: Renata Prusina)

Poljoprivrednici se, dodaje, interesuju za sva četiri brenda traktora koji su u ponudi, kao i priključnu mehanizaciju, od cisterni za osoku, preko rasturača stajnjaka do malčera, kosilica, plugova i prikolica.

"Hattat traktori idu jako dobro, to je proizvod turskog programa. On je jednak kao i Valtra koja im šalje motore, prednje diferencijale i mostove, a oni proizvode. Isti je potpuno traktor u ovim konjskim snagama Valtre i Hattata. Dosta njihovog programa dobro ide, jer je kupovan, cjenovno prihvatljiv za naše uslove u odnosu na Massey Ferguson koji je dva do tri puta skuplji“, dodaje. 

Dobavljači kažu da je problem u njihovim kooperantima koji ne isporučuju redovno rezervne dijelove, ranije su kao razlog navodili korona virus, a očekuje se da iste posljedice budu i zbog rata u Ukrajini.

Spas u poticajima

Uprkos poskupljenjima, jasno je da su za napredak nužna ulaganja u mehanizaciju koja uveliko olakšava poslove na njivi.

U Republici Srpskoj je krajem februara objavljen je javni poziv za podnošenje prijava za odobravanje novčanih poticaja za kapitalne investicije u 2022. godini. Na raspolaganju je 10 miliona maraka, a zavisno od broja zahtjeva, moguće je i izdvajanje sredstva iz Kompenzacionog fonda.

 

"Pravilnik je proširen, tako da smo ubacili i kombajne na insistiranje naših proizvođača i još dodatne opreme i mehanizacije, koji nisu bili prethodnih godina", rekao je Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede RS.

Prijavite se za novčane poticaje za kapitalne investicije - objavljen poziv

I ove godine svi koji ispune uslove konkursa dobit će rješenja o rezervaciji sredstava. Komercijalna gazdinstva dobit će povrat 30 posto od uloženog, nekomercijalna 15, a s 40 i 20 posto bit će potaknuta gazdinstva u područjima iznad 600 metara nadmorske visine.

Poljoprivrednici u Federaciji BiH još čekaju javne pozive, odnosno usvajanje budžeta u Parlamentu BiH. Ukupna sredstva namijenjena za ovaj sektor iznose nešto više od 100 miliona maraka, a uključujući poticaje s nivoa kantona i općina taj iznos doseže cifru od 160 miliona KM. 


Tagovi

Traktor Mehanizacija Poljoprivreda Poticaji Investicije Zoran Maletić Drago Tošić Interkomerc


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]