Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jagodinski standard
  • 20.09.2019. 16:30
  • Pomoravski okrug, Jagodina

Postavili WC i tuš-kabine: poljoprivrednik je gospodin i on mora imati toalet kad ide u polje

Strašno mi smeta kada neki kažu - seljaci. Za mene je poljoprivrednik gospodin čovjek i on mora imati toalet kad ide u polje, rekao je Dragan Marković Palma, presjednik Skupštine grada Jagodine kojega je ne tako davno ugostio prvi čovjek Zagreba, Milan Bandić.

Foto: Grad Jagodina
  • 3.170
  • 362
  • 0

Iako je u početku djelovalo kao nestvarno, Dragan Marković Palma, predsjednik Skupštine grada Jagodine u susjednoj Srbiji kojega je nedavno ugostio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ispunio je obećanje. Na zemlji pomoravskih Ribara, Rakitova, Glogovca i drugih sela osvanulo je nekoliko, od ukupno planiranih 160 montažnih toaleta i tuš-kabina. Riječ je o metalnim objektima na betonskoj podlozi, sa spremnicima za vodu na vrhu. Objekti su iz dva dijela. U jednom je WC s vratima i držačima za WC papir. A u drugom tuš sa zastoromom i držačima za sapun. U poljima je ovih dana nekoliko ekipa majstora koji ubrzano postavljaju toalete, a jedan dio je već sada u upotrebi i to baš u jeku berbe kukuruza. 

Nije seljak, već gospodin poljoprivrednik

"Hoćemo da poljoprivredne proizvođače više ne nazivaju seljacima. Strašno mi smeta kada neki kažu - seljaci. Za mene je poljoprivrednik gospodin čovjek i on mora imati toalet kad ide u polje," rekao je Dragan Marković Palma, predsjednik Skupštine grada Jagodine u selu Ribare.

Lokalna samouprava je nedavno donijela odluku da u svakoj ulici, tamo gdje se obrađuju polja postavi WC s kupatilom i to na svakih 300 metara. Gradski čelnici ističu da toaleti s tuševima nisu skupi, a korisni su. Postavljaju se usporedo s nasipanjem poljskih puteva tucanikom i do sada je odrađeno 130 kilometara. Zato čelnici Jagodine ne žele da se ovaj potez i cijeli događaj pogrešno shvate i tumače.

Putevi i toaleti u 52 sela

"Nismo došli u Ribare svečano otvarati toalete i kupatila pored njiva, nego da obiđemo i vidimo kako su izgrađeni putevi do njiva i radi li se kako smo se dogovorili. Toaleti s kupatilima bit će postavljeni na svakih 300 metara pored njiva u svim jagodinskim selima, a ima ih 52. Hoćemo da se, kada gospodin poljoprivrednik dolazi u njivu i kada su vrućine, može istuširati. Nasipamo puteve kamenom do svakog polja. U prvoj fazi to je zbirno 120 kilometara puteva. To je otprilike razdaljina od Jagodine do Beograda. Širina puta je 3 metra, a debljina 20 centimetara. Prvi put se događa da poljoprivredni proizvođač dolazi do polja putničkim automobilom, a nekada se nije moglo ni traktorom," rekao je Marković.

Oslobođeni poreza, ne plaćaju štandove

Jagodina je još odavno poznata po tome što registrirani poljoprivredni proizvođači imaju besplatne štandove na tržnici, a više od desetljeća oslobođeni su plaćanja poreza na poljoprivredno zemljište. Poljoprivrednici kažu da im je to ogromno rasterećenje. Gradski prijevoz u Jagodini je besplatan za sve, samim tim i za poljoprivrednike. Sada imaju puteve i toalete u poljima, ako zatrebaju!

Lokalna samouprava u Jagodini se razlikuje i po tom što gotovo nikada ne prihvaća pozive stručnjaka da organiziraju predavanja, jer smatraju da je iskusnim ratarima i povrćarima potrebniji novac, a da znanje i iskustvo već imaju.

"Uvijek ih pitam imate li vi neke pare da date poljoprivrednim proizvođačima, a ne da im pričate koliko gnojiva ide na hektar zemlje i koliko im nafte treba da bi se obradila zemlja," izjavio je u Ribarima predsjednik Skupštine grada Jagodine.


Tagovi

Jagodina Toaleti na polju Seoski putevi Porez na poljoprivredno zemljište Tuš- kabine Dragan Marković Palma


Autorica

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izvještavač. Preferira afirmativne priče koje potiču pozitivnu energiju. Moto: "Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!"

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]