Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orlovi krstaši
  • 26.02.2020. 10:30
  • Severnobanatski okrug, Vojvodina, Novi Kneževac

Postavljanje gnezda za orlove krstaše radi povećanja njihove populacije

Orlovima su nova gnezda ponuđena u blizini Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje" koji nastanjuje jedini gnezdeći par orlova krstaša u Srbiji, Bora i Eržika.

Foto: Pixabay/sarangib
  • 93
  • 4
  • 0

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije započelo je postavljanje veštačkih gnezda za orlove krstaše u severnom Banatu. U okolini Novog Kneževca na četiri lokacije na visoka staraba stabla topole i hrasta postavljene su metalne platforme, objavljeno je na zvaničnom sajtu Društva.

Orlovima su nova gnezda ponuđena u blizini Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje" koji nastanjuje jedini gnezdeći par orlova krstaša u Srbiji, Bora i Eržika. Ove imozantne ptice prave masivna gnezda čiji prečnik često prelazi 1,5 m, pa im je za smeštaj potrebno staro, veliko i bezbedno stablo, a kako su naglasili u ovom društvu, poslednjih 20 godina, Severni Banat je toliko obešumljen da je visoko drvo retko, kao i ugroženi orlovi.

Nada za spas orlova krstaša ipak postoji

"Postavljanje platformi za gnežđenje krstaša jedna je od urgentnih mera koje sprovodimo kako bi se omogućili uslovi za oporavak i povećavanje populacije. Program čuvanja gnezda Bore i Eržike koji smo sproveli u prethodne tri godine dao je izvanredne rezultate. U tom periodu iz gnezda je izletelo pet mladunaca. Nastavljamo da čuvamo poznato gnezdo, ali i da radimo na poboljšanju stanišnih uslova za mlade orlove koji se povremeno sreću u severnom Banatu", kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodaje da im je želja da mlade ptice sačuvaju i zadrže u Srbiji.

Projekat "PannonEagle"

Program očuvanja orla krstaša, ptice sa nacionalnog grba, prepoznat je kao uspešan i podržan je od strane Evropske Unije kroz projekat "PannonEagle", kroz kampanju "Lavovski za orlove" kompanije Carlsberg i projekat "Očuvanje poslednjih krstaša u Srbiji" koga finansira BirdLife International.


Izvori

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije


Tagovi

Orlovi krstaši Gnezda Bora i Eržika Novi Kneževac Milan Ružić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić