Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobra vijest iz Ministarstva
  • 21.04.2017. 15:00

Poštena trgovačka praksa krenula prema Vladi

Zakon se od kraja prošle godine nalazi u javnoj raspravi, objavljen na e-savjetovanju. Na njegov sadržaj do sada je stiglo 122 prijedloga i primjedbi. Ovo je krucijalan zakon koji bi trebao zaštititi proizvođače od trgovaca i uvoznih lobija.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
  • 4.634
  • 390
  • 0

Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi konačno će se pomaknuti iz ladica radnih stolova Ministarstva poljoprivrede i biti poslan na put operativne primjene. Iz Ministarstva poljoprivrede dobili smo vijest kako će Zakon idući tjedan biti poslan u proceduru na Vladu nakon koje će biti upućen u Sabor.

Zakon se od kraja prošle godine nalazi u javnoj raspravi, objavljen na e-savjetovanju. Na njegov sadržaj do sada je stiglo preko 100 prijedloga i primjedbi. Ovo je krucijalan zakon koji bi trebao zaštititi proizvođače od trgovaca i uvoznih lobija.

Zakon će obuhvatiti cijelo tržište

Zakon se odnosi na preko 90% sektora trgovine poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima. Prijedlog Zakona donosi zabranu prodaje finalnog proizvoda ispod cijene koštanja u proizvodnji uključujući i troškove poreza na dodanu vrijednost. Očekuje se kako će samo ovaj mali segment vrlo značajno utjecati na povoljniji položaj domaćih poljoprivrednih proizvođača na tržištu.

Nacrtom zakona lanac opskrbe hranom obuhvaća sve sudionike u proizvodnji, preradi i trgovinipoljoprivrednim ili prehrambenim proizvodima i to: primarne proizvođače, otkupljivače i/ili prerađivače, trgovce na veliko i trgovce na malo. Njime će pod posebnu prismotru biti stavljeni trgovci čiji godišnji prihod prelazi 100 milijuna kuna i otkupljivači koji imaju prihode iznad 50 milijuna kuna.

Definirano ugovaranje poslova

Zakon određuje oblik i obvezni sadržaj ugovora između dobavljača i trgovca. Ugovor mora sadržavati odredbe o nabavnoj cijeni proizvoda, kvaliteti i vrsti poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda koji se isporučuje trgovcu, uvjetima i rokovima plaćanja isporučenog poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda, uvjetima isporuke prehrambenih ili poljoprivrednih proizvoda koji su predmet ugovora i trajanju ugovornog odnosa između ugovornih strana.

Nakon što stupi na snagu, svi trgovci, dobavljači i prerađivači imat će mjesec dana za pripremu na nova pravila u poslovanju s proizvođačima hrane.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL


Tagovi

Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]