Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata potpora
  • 12.02.2016. 11:25

Potpore poljoprivrednicima tek u lipnju?!

Nema isplate potpora poljoprivrednicima sve dok Vlada RH ne donese Državni proračun za 2016. Predviđa se da bi to moglo biti u ožujku, a potpore bi mogle sjesti na račune tek od travnja pa do lipnja kada je za to krajnji rok.

Foto: ginasanders/bigstock.com
  • 8.934
  • 1.130
  • 0

Datum početka isplate izravnih plaćanja poljoprivrednicima još uvijek nije poznat, a preduvjet da se o tome počne razmišljati jest donošenje državnog proračuna, glavni je zaključak Agencije za plaćanje u poljoprivredi. Pa kada će onda početi isplata potpora poljoprivrednicima?

Lani u veljači je isplaćen prvi dio, dok je sporan bio drugi dio isplate koji je isplaćen na račune tek u drugoj polovini lipnja. Ove godine jedino što je izvjesno jest da izravna plaćanja trebaju biti isplaćena do 30. lipnja, što je krajnji rok - kažu iz APPRRR.

Iako smo o tome pisali još u siječnju, kada smo dobili informaciju da će potpore na račune sjedti koncem veljače, to se neće dogoditi.

Potpore nećemo vidjeti do travnja ili lipnja 2016.?

Kad će isplata poticaja i projektnih sredstava?

"Datum početka isplate izravnih plaćanja još nije poznat obzirom da Državni proračun RH za 2016. godinu još nije donesen, a o njemu ovisi koliki će iznos nadopunjujućih plaćanja biti na raspolaganju za izravna plaćanja poljoprivrednicima temeljem njihovih zahtjeva za 2015. godinu.

Ono što jest predviđeno je da iz EU proračuna (Europski jamstveni fond + Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj: M 10,11,13 i 18) ove godine povlačimo gotovo dvije milijarde kuna za izravna plaćanja. Od tog je iznosa, u studenom prošle godine, poljoprivrednicima već isplaćeno 750 milijuna kuna predujma", stoji u odgovoru iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi.

Državni proračun donosi se tek u ožujku

Prošlogodišnja isplata predujma za domaće poljoprivrednike je već odavno prošlo svršeno vrijeme s obzirom na ekonomsku situaciju u sektoru, tijek i obrtaj novčanih sredstava. Razloga za optimizam nema. Na službenim internetskim stranicama svih relevantnih institucijama nema ni "i" od izravnih plaćanja, novi ministar poljoprivrede Davor Romić još ne zna ni tko su mu pomoćnici, u javnosti se najviše priča o ustašama i malo manje o partizanima nego o državnom proračunu za 2016. godinu u koju smo već dobrano zagazili.

Isplata potpora moguća je tek nakon donošenja Državnog proračuna, što bi trebalo biti u ožujku. Najranije se predviđa da bi to mogao biti travanj, a krajnji rok je 30. lipnja 2016. - kažu iz APPRRR!

Na snazi je još uvijek privremeni državni proračun prošle Vlade koji je donesen za prvo tromjesečje 2016., a novi će se, kako najavljuju ministri, objaviti tek u ožujku. To znači da ni dotad neće biti isplaćene potpore poljoprivrednicima, a sudeći prema brzini odnosno sporosti državne administracije, potpore nećemo vidjeti do zadnjeg trenutka. Najranije bi to moglo biti u travnju 2016. ako sve bude išlo po planu.

Dvije milijarde kuna za izravna plaćanja u 2016.

Podsjetimo kako je ugovorom o pristupanju EU u 2015. bila određena financijska omotnica od 373 milijuna eura za izravna plaćanja (poticaje). Financiranje iz EU proračuna se postupno povećava iz godine u godinu, do 2022. godine kada će biti 100%, a razliku do punog iznosa snosi Republika Hrvatska iz Državnog proračuna. U prošloj godini poljoprivrednici su financirani s 35% europskih sredstava, a ove godine će EU sudjelovati sa 40%.

Foto: ginasanders/bigstock.com


Tagovi

Isplata potpora IAKS Državne potpore Zaštićeni računi APPRRR Izravna plaćanja Osnovno plaćanje EU proračun


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]