Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akcize
  • 02.07.2020. 09:00

Povećane akcize na gorivo, kafu, alkoholna pića, cigarete

Na osnovu ranijih korekcija cena goriva, može se zaključiti da nema pravila kako će nove dažbine uticati na njihovu visinu.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 1.305
  • 64
  • 0

Na snazi su nove, veće akcize na naftne derivate, alkoholna pića, kafu, duvan i duvanske proizvode. Primena novih akciza trebalo je da počne 1. februara, ali je odložena za početak jula. Tako će akcize na benzin biti 57,10 dinara po litru, evrodizel 58,72 dinara, dok će akcize na tečni naftni gas biti 44,59 dinara po kilogramu, piše Tanjug, a prenosi Ekapija.

Za biogorivo i biotečnosti akcize će biti 57,37 dinara, a za ostale derivate nafte 68,45 dinara po kilogramu.

Cena goriva uticaće na cene mnogih namirnica?

Kako Novosti saznaju, to će se odmah odraziti na vrlo blagi rast cena ovih proizvoda, osim cigarata, koje će najverovatnije biti u proseku za 10 dinara skuplje, ali od druge i treće sedmice jula, u zavisnosti od proizvođača. Trgovci nam otkrivaju da su od danas pojedina žestoka pića skuplja za 2,5 dinara po litru, a pivo za 50 para. Potrošači će 100 grama kafe plaćati 20 para više. Na osnovu ranijih korekcija cena goriva, može se zaključiti da nema pravila kako će nove dažbine uticati na njihovu visinu.

Nafta na ceni, ali i subvencije veće?

Podsetimo, prema važećem modelu subvencioniše se 60 litara dizela sa po 20 dinara. Pravo imaju aktivna poljoprivredna gazdinstva kojih je u Srbiji oko 360.000, a regresirano gorivo može se ostvariti za najviše 20 hektara.

U javnosti se spekuliše da bi poskupljenje goriva moglo da utiče na skok cena mnogih namirnica, ali, kako saznaje ovaj medij, zasada nema osnova za takve tvrdnje.

Srbija među zemljama sa najjeftinijim cigaretama

Prilikom prošlog pomeranja, cena paklice je u proseku bila viša za deset dinara, a očekuje se da će tako biti i ovoga puta. Osim za cigarete, cene se usklađuju i za rezani duvan. Podsetimo, Srbija mora da dostigne standarde EU, koji propisuju da je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta. U Srbiji je sada oko 60 evra, čime naša država spada u one u kojima su cigarete najjeftinije.


Tagovi

Akcize na gorivo Povećane akcize Akcize na duvan Alkoholna pića Standardi EU


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]