Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ostaci pesticida
  • 26.05.2022. 18:00

Povećanje ostataka pesticida u europskom voću je drastično?

Sadržaj ostataka pesticida u voću je enormno porastao, čak za 53 posto. Koje je najviše pod lupom?

Foto: Maja Celing Celić
  • 416
  • 102
  • 1

Upotreba pesticida predstavlja veliki problem, jer se ostaci ovih tvari nalaze u voću i povrću unatoč višegodišnjim obećanjima zemalja članica EU da će ih postupno ukinuti.

Građani su izloženi vrlo velikom porastu učestalosti i intenziteta ostataka najotrovnijih na voću i povrću koji se prodaju u EU. U Izvješću koje je objavila organizacija Pesticide Action Network Europe navodi da je kontaminacija najopasnijim pesticidima pronađenim u voću povećana za 53 posto u periodu 2011-2019.

Predstavljeni rezultati su, kako navode, u suprotnosti sa službenim tvrdnjama da njihova upotreba opada. Možemo reći da se radi o neuspjehu država članica da implementiraju regulativu EU i tako zaštite potrošače. Analiza, na osnovi skoro 100.000 uzoraka, dovodi u pitanje tvrdnje Europske Komisije o smanjenju ovih sredstava. 

Veliki porast sadržaja otrovnih supstanci u voću

Prikazan je pojačan trend rasta voća kontaminiranog najopasnijom kategorijom pesticida u periodu između 2011. i 2019. godine. 

Prije 10 godina samo četiri posto kivija sadržavalo je ostatke ovih tvari, a porastao je na 32 posto. Za višnje je utvrđen rast kontaminiranih uzoraka u usporedbi s 2011., kada je njihov udio bio 22 posto, dok je u 2019. taj iznos bio 50 posto. Ista situacija je i s drugim vrstama voća: jabukama, kruškama, breskvama. Kupine, breskve, jagode, trešnje i marelice su najkontaminiranije voće.

Kada je u pitanju povrće, možemo reći da je to povećanje bilo manje nego za voće. Celer, krastavci, špinat, salata su pokazali rast ostataka, ali sadržaj nije imao tako dramatičan skok.

Kod povrća trend rasta nije tako velik (Foto: Depositphoto/Baloncici)

Poštuju li se zakoni?

EU je u okviru svoje strategije Od polja do stola predložila smanjenje upotrebe i rizika od pesticida za 50 posto do 2030. godine. Od 2019. Brisel je počeo pratiti napredak zemalja članica. Izvršna vlast EU otkrila je pad od 12 posto u 2019. u upotrebi onih koji sadrže štetne kemikalije.

Ipak, analiza PAN Europe pokazuje osam posto povećanje udjela voća i povrća kontaminiranog najopasnijim pesticidima u 2019. u odnosu na 2015.-2017.

"Umjesto da se smanje ili potpuno nestanu toksične tvari uočeno je dramatično povećanje izloženosti ovim najotrovnijim supstancama u posljednjih deset godina", rekla je Salome Roynel, aktivistica PAN Europe. Dodala je da se zakoni zanemaruju, potrošači su izloženi povećanom riziku, a vlade nemaju namjeru zabraniti ih. 

Očekuje se da će Europska komisija 22. lipnja iznijeti zakonski prijedlog s novim ciljevima njihova smanjenja. Postojala je intenzivna kampanja lobiranja od strane kompanija koje se bave proizvodnjom ovih kemijskih tvari, koristeći trenutnu geopolitičku situaciju kako bi opravdali svoje argumente. Prema anketi koja je provedena širom EU u 2019. godini više od trećine građana se izjasnilo da je zabrinuto zbog kontaminacije hrane pesticidima.


Tagovi

Ostaci pesticida Voće Povrće Kontaminacija hrane Pesticide Action Network Europe


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]