Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovinski sporazum
  • 27.08.2020. 18:00

Povećat će se trgovina između EU i susjednih zemalja? Komisija usvojila paket prijedloga

Ovim će prijedlozima izmjeniti bilateralni sporazumi EU s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom, Kosovom, Albanijom i još 14 zemalja.

Foto: Depositphotos/ginasanders
  • 177
  • 60
  • 0

Europska komisija usvojila je paket prijedloga kojima je cilj povećati trgovinu između Europske unije i susjednih zemalja u Paneuro-mediteranskoj regiji (PEM) i time pridonijeti ekonomskom oporavku nakon izbijanja koronavirusa.

Doneseni prijedlozi modernizirat će preferencijalne (povlaštene) trgovinske sporazume EU-a s 20 trgovinskih partnera PEM-a čineći relevantnim pravila o podrijetlu, u tim sporazumima fleksibilnijima i povoljnijima za poslovanje.

"Moramo učiniti sve što možemo kako bismo olakšali trgovinsku i gospodarsku aktivnost između EU-a i naših susjeda na euro-mediteranskom području i promicali regionalnu integraciju. To će također pomoći zemljama poput Libanona da se oporave i obnove, a istovremeno će pružiti podršku europskim tvrtkama u pristupu novim tržištima", poručio je Paolo Gentiloni, povjerenik za gospodarstvo.

Rezultat deset godina pregovora

Ovaj paket koji predstavlja korak prema modernizaciji Konvencije PEM, sastoji se od 21 prijedloga odluka Vijeća kojima će se u trgovinskim sporazumima EU s većinom susjednih zemalja osigurati prilagođena pravila o podrijetlu.

U 2019. godini trgovina s tim zemljama bila je vrijedna 677 milijardi eura, što je gotovo polovica preferencijalne trgovine EU.

Odredbe će olakšati proizvodima prednost trgovačkih preferencija, poput:

  • Uklanjanja kumulativnih zahtjeva, pragova za lokalnu dodanu vrijednost, prilagođenih potrebama proizvodnje u EU i nove dvostruke transformacije za tekstil,
  • Povećani pragovi tolerancije na materijale bez podrijetla, s 10% na 15%,
  • Uvođenje pune kumulacije, pod kojom se proizvodni postupci potrebni za dobivanje podrijetla za većinu proizvoda mogu podijeliti na nekoliko zemalja,
  • Mogućnost povrata poreza (otplata carina na uvozne komponente) za većinu proizvoda kako bi se pomoglo izvoznicima iz EU da se natječu.

"Nova pravila, koja su rezultat deset godina pregovora, primjenjivat će se uz pravila iz Regionalne konvencije o paneuro-mediteranskim preferencijalnim pravilima o podrijetlu (PEM Konvencija), dok se očekuje revizija Konvencije, koja je trenutno u tijeku.

Pravila o podrijetlu koja se primjenjuju samostalno, kao i provedbene odredbe o podrijetlu dio su carinskog zakonodavstva EU-a", ističu iz Komisije.

Ovim prijedlozima izmjeni se bilateralni sporazumi EU s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom, Kosovom, Albanijom, Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom, Švicarskom, Farskim otocima, Turskom, Egiptom, Izraelom, Jordanom, Libanonom, Palestinom , Gruzijom, Republikom Moldavijom, Ukrajinom.


Tagovi

Europska komisija Trgovina Paket Pravila o podrijetlu PEM Preferencijalna trgovina


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.