Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Forum Ekološka poljoprivreda
  • 29.11.2016. 10:30

Površine pod eko proizvodnjom upeterostručene

Prošle su godine isplaćene potpore za 75 tisuća ha pod ekološkom proizvodnjom, dok je već ove godine taj broj narastao na 90 tisuća ha!

  • 3.425
  • 432
  • 0

Ekološka poljoprivreda je u Hrvatskoj posljednjih nekoliko godina u uzlaznom trendu, kako u povećanju površina tako i u potrošnji ekoloških proizvoda, kazao je u ponedjeljak pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Barać na forumu "Ekološka poljoprivreda" održanom u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije.

"U posljednjih pet-šest godine površine pod ekološkom proizvodnjom su upeterostručene. Tako je prošle godine za nešto više od 75 tisuća ha isplaćena potpora za ekološku proizvodnju. Još uvijek nemamo podatke za ovu godinu, ali oni se vrte oko 90 tisuća ha", rekao je Barać.

Površine pod ekološkom proizvodnjom su upeterostručene

Rastu ovog segmenta pogoduju mjere koje se provode u okviru ministarstva poljoprivrede, osobito mjera 11 u sklopu Programu ruralnog razvoja koja potiče prelazak s konvencionalne na ekološku poljoprivredu."

Vrijednost tržišta 90 milijuna eura

Jedan od izlagača na forumu je bila Jadranka Boban Pejić, poduzetnica i pionirka prirodne prehrane u Hrvatskoj, koja je istaknula da se vrijednost hrvatskog tržišta ekoloških proizvoda procjenjuje na oko 90 milijuna eura što Hrvatsku smješta među zemlje s rastom oko 20% godišnje.

Rast od 20% godišnje

"Od 4.000 proizvoda koliko ih imamo u bio&bio trgovinama, danas je čak 1.200 hrvatski proizvod, što je do prije samo nekoliko godina bilo nezamislivo. Istraživanje koje smo u svibnju proveli na 500 naših kupaca je pokazalo kako 64% Hrvata ekološke proizvodnje kupuju zbog zdravlja, 44% zbog životnog stila, 24% zbog djece i 22% zbog okoliša."

Nismo najčistija zemlja na svijetu

Boban Pejić istaknula je kako je zabluda je koja se često čuje da je hrvatsko konvencionalno zdravije od nizozemskog ekološkog jer ispada da smo mi čišća zemlje od Nizozemske.

Mineralna gnojiva su opsutošila tlo

"Nažalost, Hrvatska je među najintenzvnijim korisnicima mineralnih gnojiva po hektaru obradive površine u EU, što dovoljno govori o zdravlju naših konvencionalnih proozvoda. Tako je analiza tla Osječko-baranjske županije pokazala gotovo jalovo tlo, što je rezultat desetljeća konvencionalne poljoprivrede."

30% plaćanja EU ekološkim poljoprivrednicima

Enver Raković, projekt manager za Grass Hrvatska istaknuo je kako od 2015. godine sve države članice EU 30% direktnih plaćanja moraju isplatiti ekološkim poljoprivrednicima.

"Moramo biti svjesni da je standard poljoprivrednika u Europi na razini od 50% prosjeka plaća u drugim sektorima što je još jedan razlog zbog čega mladi ljudi ne trče u ovaj sektor", rekao je Raković.

Forum je bio izvrsno mjesto da svoja iskustva kažu i oni koji najviše znaju o toj temi, a to su sami ekološki poljoprivrednici. Jedan od njih je i Dario Frangen iz Eko meda koji je upozorio na katastrofalno stanje u hrvatskom pčelarstvu.

Eko pčelari imaju 30% skuplju proizvodnju i 50% manje prinose

"Od 9.000 hrvatskih pčelara samo 35 njih se okrenulo eko proizvodnji što dovoljno govori o teškoćama s kojima se susreću u radu. Eko pčelari imaju 30% skuplju proizvodnju, 30% veće gubitke pčela i čak 50% manje prinose. Kad se tome dodaju samo dva registrirana VMP-a za eko pčelare nikakvo čudo da se mali broj njih okreće ekološkoj proizvodnji."

Na forumu je istaknuto kako je potencijal Hrvatske u ekološkoj poljoprivredi skriven u nedovoljno iskorištenim i zapuštenim poljoprivrednim površinama u čemu je Hrvatska među prvima u Europi. Ali kakva korist od tog prirodnog bogatstva ako nema nikoga tko bi je obrađivao i stavio Hrvatsku na mapu ekološke poljoprivrede Europe.

"Sve dok država ništa ne radi za mlade ljude u ruralnim područjima, oni će bježati iz istih i od ekološke poljoprivrede na tim područjima neće biti ništa", istaknuo je Rodoljub Džakula iz OPG-a Džakula.

Nema ograde, ali nikako da pobjegneš

"Ekološka poljoprivreda je kao otvoreni tip zatvora. Nema ograde, ali nikako da pobjegneš", slikovito govori Džakula. "Država neće ni osjetiti ako tim mladim ljudima sufinancira struju, troškove goriva ili nešto drugo što bi im pomoglo u radu, ali ona to ne radi pa umjesto obrađene zemlje imamo to što imamo."


Tagovi

Ekološka poljoprivreda Zdravko Barać Konvencionalna poljoprivreda


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]