Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna škola
  • 03.12.2015. 18:00

Požeška poljoprivredna škola dobiva farmu krava i svinja

Predstavnici Poljoprivredno-prehrambene škole iz Požege predstavili su županu Tomaševiću projekt u sklopu kojega bi se u sastavu škole izgradile farme i hladnjača.

Foto: Požeško-slavonska županija
  • 447
  • 179
  • 0

U tijeku je izrada projekta pod nazivom Regionalni centar kompetencije u poljoprivredi, kojega je požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću, nastavnicima i profesorima te predstavnicima školskoga vijeća prezentirala Marija Grgić, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega.

Na početku je podsjetila nazočne na bogatu povijest ove obrazovne ustanove osnovane 1885. godine pod upravom Kraljevske zemaljske vlade. Škola je 1900. godine sudjelovala i na velikoj svjetskoj izložbi u Parizu o čemu je u svojim Bilježnicama pisao i A.G. Matoš.

Farme i hladnjača za još kvalitetnije obrazovanje učenika

Danas škola posjeduje 110 ha oranica, 4 ha voćnjaka i 2,5 ha vinograda. Nova znanja u njoj stječe 455 učenika te jedina u Požeško-slavonskoj županiji ima i razred učenika s posebnim potrebama. Prema projektu, u sklopu škole trebala bi ubuduće biti i farma muznih krava, farma svinja i crnih slavonskih svinja te hladnjača.

Poljoprivrede nema bez znanosti

Jer, nije najvažnije, kako je rečeno, zaraditi novac, nego naučiti učenike kako da ga zarade. Na kraju krajeva i ova je škola osnovana i postoji cijelo ovo vrijeme s ciljem da se znanošću pomogne gospodarstvima. A pomoć u opstanku i razvoju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja su temelj cjelokupnoga razvoja, sada je potrebnija više no ikada. Župan Tomašević projekt u potpunosti podupire.

Foto: Požeško-slavonska županija


Tagovi

Projekt Regionalni centar Kompetancija Alojz Tomašević Marija Grgić Poljoprivredno-prehrambena škola Požega Oranice Voćnjaci Vinogradi Muzne krave Farma Crne slavonske svinje Hladnjača


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]