Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poziv na djelovanje
  • 20.04.2020. 07:30

Poziv svjetskih poljoprivrednih lidera: Spriječite porast broja gladnih

Od gladi pati preko 800 milijuna ljudi, a ako se nešto ne poduzme, te brojke bi mogle biti znatno veće, upozoravaju u pozivu na djelovanje upućenom svjetskim vođama.

Foto: Depositphotos/rudolfgeiger
  • 367
  • 46
  • 0

Vodeće prehrambene svjetske tvrtke, ali i nevladine organizacije, poljoprivredni proizvođači i znanstvenici u ovom području, okupljeni oko Koalicije za hranu i zemlju (The Food and Land Use Coalition) pozvali su vlade svih država i međunarodne organizacije da poduzmu hitne mjere kako bi se spriječila globalna prehrambena kriza koja prijeti cijelom svijetu. 

Od gladi pati preko 800 milijuna ljudi, a ako se nešto ne poduzme te brojke bi mogle biti znatno veće, upozoravaju u pozivu na djelovanje upućenom svjetskim vođama.

U apelu su istaknuli tri važna područja na kojima je potrebno djelovati. Kao prioritet naveli su održavanje slobodne trgovine i osiguravanje neometanog protoka robe. Osiguravanje hrane onima najugroženijima naveli su kao drugo, a investiranje u održiv i otporan lanac opskrbe hranom kao treće važno područje.  

Slobodno tržište i neometan protok robe

"Glavne države izvoznice hrane moraju jasno dati do znanja da će i dalje u potpunosti opskrbljivati međunarodna tržišta, a to znači da će im granice uvijek biti otvorene uz, naravno, pridržavanje mjera sigurnosti. Isto tako, što je zapravo i najbitnije, države moraju ulagati u svoje domaće proizvođače, pomoći im putem potpora i poticaja i omogućiti da se poljoprivredna proizvodnja, prerada i distribucija odvija neometano", stoji u pozivu.

Petina poljoprivrednih proizvoda mogla bi završiti na otpadu?

Napomenuli su i kako Vlade moraju osigurati da se javna i privatna financijska sredstva i dalje prelijevaju sve do poljoprivrednika, a da banke trebaju biti proaktivne u pružanju nižih kredita tijekom krize. 

Podrška najugroženijima 

Međunarodne organizacije, kako one multilateralne, tako i bilateralne trebaju aktivirati dodatne resurse za financijsku potporu zemalja s niskim prihodima kao što su to države subsaharske Afrike i Azije. U svim tim državama poljoprivredna proizvodnja mora teći neometano, kao i uvoz kako stanovništvo ne bi gladovalo. 

Gladuju, napadaju ih skakavci i koronavirus: Može li Afrika opstati?

Isto tako, osim najsiromašnijem stanovništvu, mora se pomoći i svima onima koji su zbog trenutne situacije ostali bez posla. Svaka država mora omogućiti da svi oni koji su dobili otkaz dobivaju novčana primanja, bio to minimalac, 50% ili veći postotak od plaće.

Investiranje u održiv i otporan lanac opskrbe hranom

Naglašeno je investiranje u održiv i otporan lanac opskrbe hranom jer se smatra da je on ključan za opstanak poljoprivrede i da od njega zapravo sve kreće. Ako on nije dobro organiziran, sama proizvodnja, prerada kao ni distribucija nemaju smisla. 

"Današnji prehrambeni sustav je krhak, zbog dugotrajnog neulaganja i iscrpljenosti prirodnih resursa. Ne može se to preko noći dogoditi, ali treba pokušati. Države moraju osigurati da se sektori za hranu i gospodarenje zemljištem pravilno financiraju dugoročnim kapitalom i poticajima kojima se nagrađuje opskrba kvalitetnom i zdravstveno ispravnom hranom", zaključuju u pozivu. 


Tagovi

Poziv na djelovanje Prioriteti Prehrambena kriza Glad Lanac opskrbe hranom Slobodno tržiše Broj gladnih


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.