Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 28.03.2019. 14:00

Pravilnik o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta onemogućit će zloporabe?

Novim pravilnikom se uvode i tehnička unaprjeđenja ARKOD sustava na način da se uvodi korištenje "Sentinel satelitskih podataka“ koji predstavljaju skupove optičkih i radarskih podataka! Što još donsoi Pravilnik, pročitajte.

Foto: Pixabay/Pexels
  • 3.653
  • 314
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje koje možete pronaći na poveznici

Tema savjetovanja je: Prijedlog Pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta

Kako objašnjavaju, obveza donošenja novog Pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta proizlazi iz novog Zakona o poljoprivredi („Narodne novine“ br. 118/18) koji je stupio na snagu 1. siječnja 2019. godine. Prijedlogom novog pravilnika u odnosu na važeći omogućuje se poljoprivrednicima upis poljoprivrednog zemljišta u ARKOD isključivo uz pravno valjanu dokumentaciju o vlasništvu ili posjedu. Za zemljište koje je već upisano u ARKOD bez dokaza o vlasništvu ili posjedu poljoprivrednici imaju obvezu dostaviti dokaze o vlasništvu ili posjedu do 30. rujna 2019. godine, u protivnom će parcele biti brisane iz ARKOD sustava. Na ovaj način onemogućit će se daljnje zlouporabe i špekulacije prilikom upisa poljoprivrednog zemljišta u ARKOD te osigurati transparentnost sustava.

Novim pravilnikom se uvode i tehnička unaprjeđenja ARKOD sustava na način da se uvodi korištenje "Sentinel satelitskih podataka“ koji predstavljaju skupove optičkih i radarskih podataka koji nastaju u sklopu Copernicus programa Europske unije u nadležnosti Europske agencije za okoliš (EEA) i Europske svemirske agencije (ESA), a koriste se za automatsku i pojedinačnu detekciju promjena na poljoprivrednim površinama u pravilnim vremenskim razmacima od 5 do 6 dana. Korištenjem novih tehnoloških rješenja omogućit će se bolja i učinkovitija kontrola korištenja poljoprivrednog zemljišta.

Savjetovanje je otvoreno do: 11.4.2019.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Javno savjetovanje Zemljište ARKOD Pravilnik


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]